Véget érhet a nagymacskák kizsákmányolása Amerikában

ÁLLAT
2022 december 07., 11:31

Az amerikai szenátus egyhangúlag elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami korlátozza azok körét, akik tigriseket, oroszlánokat vagy más nagymacskákat tarthatnak - írja a BBC.

A nagymacskák biztonságáról szóló törvény megakadályozná, hogy az emberek háziállatként tartsák az állatokat, ahogy azt is, hogy arra tartsák őket, hogy a látogatók simogathassák őket vagy fotózkodhassanak velük.

A téma a Netflix nagy visszahangot kiváltó dokusorozata, a Tigriskirály hatására került a figyelem középpontjába.

link Forrás

A törvényjavaslatot már csak Joe Biden elnöknek kell aláírnia. Mike Quigley demokrata kongresszusi képviselő, aki a törvényjavaslatot beterjesztette, a közösségi médiában azt írta, ez azt jelenti, hogy „sok nagymacska élhet majd jobb életet”.

Természetvédők becslései szerint az Egyesült Államokban 7000 tigris él állatkertekben vagy magántulajdonban - kétszer annyian, mint világszerte a vadonban. A profitért valóságos szaporító folyamat indult el bizonyos helyeken, de a tigrisek csak addig érdekesek, míg ki nem nőnek a kölyökkorból, míg gyerekek közé lehet engedni őket. Az Animal Welfare Institute (Állatjóléti Intézet) szerint több magánlétesítményről tudható, hogy azokat a tigriseket, amikkel már nem lehet pénzt keresni, egyszerűen megölik.

Az új törvényjavaslat értelmében az oroszlánok, tigrisek, leopárdok, gepárdok, jaguárok, pumák vagy e fajok bármelyik hibridjének tartása csak a vadvédelmi központokban, egyetemeken és minősített állatkertekben lenne lehetséges. Az állatokat legalább 4,5 méteres távolságban kellene tartani a látogatóktól, vagy az érintkezést megakadályozó akadály mögött kellene őket tartani.

Akik jelenleg tartanak nagymacskát, megtarthatják állataikat, de csak akkor, ha vállalják, hogy azok nem érintkeznek közvetlenül a látogatókkal, és regisztrálják őket az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálatnál.

Susan Millward, az Animal Welfare Institute ügyvezető igazgatója szerint a nagymacskák közbiztonságáról szóló törvény „véget vet a nagymacskák szörnyű kizsákmányolásának és megerősíti a közbiztonságot”.

„Ezek a gyönyörű, de hatalmas ragadozók azt érdemlik, hogy a vadonban éljenek, nem azt, hogy fogságban tartsák őket az emberek szórakoztatására” - tette hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.