Olyan rakétatámadásról beszél az orosz hadsereg, ami Ukrajna szerint meg sem történt

háború
2023 január 09., 06:25

Több mint hatszáz ukrán katonát ölhetett meg egy rakétatámadásban az orosz hadsereg, állítja az orosz védelmi minisztérium, erről azonban egyelőre semmilyen bizonyítékot nem mutattak be a vizuálisan is elég jól lekövethető háborúban. Az ukrán hadsereg szóvivője propagandának nevezte az állítást, szerintük a támadás meg sem történt, írja a BBC.

Szétbombázott épület Kramatorszkban, Doneck megyében, 2022 májusában
photo_camera Szétbombázott épület Kramatorszkban, Doneck megyében, 2022 májusában Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Moszkva azt állítja, a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában megtámadott két épületet, amelyekben ideiglenesen az ukrán hadsereg 1300 katonája állomásozott. A támadást az orosz védelmi minisztérium „megtorlásnak" nevezte, hogy megbosszulják az újévkor Makiivkában meggyilkolt közel kilencven orosz katona halálát. Ukrajna szerint egyébként négyszázan haltak vagy sebesültek meg az orosz támaszpont elleni támadásban az év első napjaiban, míg orosz háborús bloggerek szintén több száz katonáról beszélnek. Szerhij Cserevaty, az ukrán hadsereg szóvivője a BBC kérdésére propagandának nevezte az állítólagos kramatorszki támadást. Moszkva még nem mutatott be bizonyítékokat a halálesetekkel kapcsolatos állítására: a helyi tisztviselők által közzétett képeket a Google műholdképeivel és más netes fotókkal párosítva a BBC ugyan megerősítette két, egymástól körülbelül két kilométerre lévő helyszín létezését Kramatorszkban, de

arról még semmilyen vizuális bizonyíték nincs, hogy a két épületet támadás érte volna, vagy tömeges halálesetek történtek volna a közelében. A feltételezett támadás két iskolaépület célozhatott.

Az orosz hadsereg tavaly áprilisban mért rakétacsapást a kramatorszki pályaudvarra, ahol menekültek ezrei várakoztak.
photo_camera Az orosz hadsereg tavaly áprilisban mért rakétacsapást a kramatorszki pályaudvarra, ahol menekültek ezrei várakoztak. Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.