A brit miniszterelnök adókihágás miatt menesztette a Konzervatív Párt elnökét

külföld
2023 január 29., 14:59

Rishi Sunak brit miniszterelnök adójogi kihágás miatt menesztette a kormányzó Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.

A Konzervatív Párt elnökének jórészt adminisztratív jellegű tisztsége nem azonos a mindenkori miniszterelnök (jelenleg Rishi Sunak), illetve ellenzéki időszakokban a miniszterelnök-jelölt által betöltött pártvezetői poszttal. De a pártelnöki tisztség betöltője rendszerint a brit kormány vagy az árnyékkormány magas rangú tagja tárca nélküli miniszteri, illetve miniszterjelölti beosztásban.

Eltitkolta

Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Laurie Magnus – a miniszteri magatartási normák és a kormánytisztviselők érdekeltségeit szabályozó előírások betartását felügyelő testület vezetője – a jelentésében megállapította: Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré. Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte.

A vizsgálat szerint Zahawi a következő két miniszterelnököt, Liz Trusst és Rishi Sunakot sem tájékoztatta az ügyről.

Nadhim Zahawi 2022. július 6-án.
photo_camera Nadhim Zahawi 2022. július 6-án. Fotó: Daniel Leal/AFP

Az adóvita jóval korábbra nyúlik vissza

Nadhim Zahawi a 2000-ben létrehozott, mára Nagy-Britannia legnagyobb közvélemény- és piackutató cégcsoportjává fejlődött YouGov társalapítója volt, de az elmúlt hetekben megjelent brit sajtóértesülések szerint az őt megillető alapítói részvénycsomagot egy olyan gibraltári bejegyzésű alapban helyezte el, ami a szüleinek volt az érdekeltsége.

Több millió font lehet a bírság

A sajtóbeszámolók nyomán Zahawi elismerte, hogy adójogi szempontból ez „gondatlanság” volt, de tagadta, hogy adóelkerülési célból választotta volna ezt a befektetési konstrukciót.

Az adóhivatal viszont megbírságolta Zahawit, és bár a pénzbüntetés összege nem derült ki, egyöntetű sajtóértesülések szerint több millió fontról van szó. A BBC úgy tudja, hogy a Zahawi által utólag befizetett adóhátralék és a bírság együttes összege elérte az 5 millió fontot (2,2 milliárd forint).

„Szorul már a hurok”

Rishi Sunak miniszterelnök a miniszteri magatartási normák súlyos megsértésével indokolta Zahawi felmentését a Konzervatív Párt elnöki tisztségéből. Sunak ugyanakkor a menesztést bejelentő levelében elismerően szólt Zahawi korábbi tevékenységéről, mindenekelőtt arról a munkáról, amit a politikus egészségügyi államtitkárként a koronavírus-járvány elleni nagy-britanniai oltási kampány elindításában és irányításában végzett.

A kormányfőnek küldött válaszában Zahawi nem tért ki közvetlenül a vizsgálat megállapításaira, de kifogásolta a sajtó magatartását, külön kiemelve az egyik lap minapi szalagcímét, ami szerint „szorul már a hurok” az ő nyaka körül. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.