Annyira rossz volt a fordítás, hogy az MMA Kiadó visszavonja Scruton zeneelméleti könyvét

könyv
2023 január 31., 07:09

A prae.hu művészeti portálhoz eljuttatott közleményben jelentette be a Magyar Művészeti Akadémia alá tartozó MMA Kiadó, hogy visszavonják Roger Scruton 2022 őszén A zenéről címmel kiadott könyvét.

Mint írják, „a fordítás utóbb észlelt hiányosságai és tévedései okán a kiadó a kötet kereskedelmi forgalomból való visszahívása és egy felülvizsgált szöveg újbóli közreadása mellett döntött. A korábbi változatot megvásárlók példányait az ismételt megjelenés után a kiadó térítésmentesen becseréli. A megvalósulás pontos időpontjáról a kiadó a későbbiekben tesz közzé nyilvános értesítést.”

Aligha véletlen, hogy épp a prae.hu-nak küldték el ezt a közleményt, ugyanis az oldal pár nappal korábban megsemmisítő kritikát közölt a kötet fordításáról. Tornyai Péter zeneszerző, hegedű- és brácsaművész írásában számtalan hibát és pontatlanságot mutatott be, pedig csupán a fordítás zeneelméleti vonatkozású részeit vizsgálta át.

A hibák között akadtak apróbb, bosszantó pontatlanságok is, de olyan jelentős tévedések és felületességek is, melyek a brit konzervatív filozófus zeneelméleti fejtegetéseinek megértését is akadályozzák. Mint Tornyai írja cikkében, »a fordítás – alább példákkal bemutatott – inkompetens jellegével az a kisebbik probléma, hogy a szakmabeliek számára komolyan vehetetlenné, néhol nevetségessé válik a fordítói teljesítmény. Az igazi baj az, hogy a terminológiai összevisszaságok, félrefordítások miatt a könyv ajánló fülszövegében is megcélzott „laikus zeneszeretők” számára számos gondolatmenet megértése esélytelen.«

Tornyai cikkében hosszan sorolja a példákat. Vannak köztük zeneelméleti tévedések, van, amikor magyarul már más kifejezéssel meghonosodott fogalomra alkot új kifejezést a fordító, és több példát is találni arra, amikor a szövegen belül ugyanarra a fogalomra különféle fordításokat használt a magyar fordító. Tornyai nagyon alapos kritikáját azzal zárja:

„hogy a hibák és félreértések e tömkelegét nem egy filozófia-szakkör folyóiratában vagy egy közepes szemináriumi dolgozatban olvashatjuk, hanem az ország állami privilégiumot élvező első számú művészeti-tudományos intézményének tudományos könyvsorozatában, némi aggodalomra adhat okot.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.