A CÖF már neki is ment az orvosi kamarának

POLITIKA
2023 február 08., 10:44

Az elmúlt héten nagyon kiéleződött a vita az egészségügy átalakításáról a kormány és a Magyar Orvosi Kamara között. Ahogy ebben a cikkben részletesebben írtuk, a MOK megelégelte, hogy a kormány nem egyeztet az ügyeleti rendszer átalakításáról és nem hallgatja meg a kamara javaslatait. Szombaton a kamara küldöttei megszavazták, hogy a kórházi orvosok helyezzék letétbe önként vállalt többletmunkájuk felmondását, a háziorvosok pedig helyezzék letétbe az önkormányzatokkal kötött szerződéseik felmondását, és ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket. "A MOK az egészségügyi rendszer hibáinak állandó foltozgatását, a látszatmegoldásokat nem tartja járható útnak” - írta akkor közleményében a MOK.

Hogy merre tart majd ezután a konfliktus, mit reagál majd a kormány, még nem teljesen tudni. Az viszont elég beszédes, hogy a kormány és a Fidesz bevethető propagandaegységeként és kampánykiegészítő szervezeteként működő, a békemeneteket is szervező "civil szervezete", a Civil Összefogás Fórum milyen közleményt adott ki szerdán. A közlemény elvileg egy levél, amit anonim orvosok küldtek a CÖF vezetőségének.

A levél szerint a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása nem tükrözi a teljes magyar orvostársadalom véleményét, csak egy hangos kisebbség a csendes többséggel szemben. A levél írói szerint Magyarországon minden orvos kötelezően kamarai tag is, de a tagdíj befizetése után (amiért a levél írói szerint sokan morgolódnak, mert úgy látják, nem kapnak cserébe semmit) a legtöbbjüknek nincs túl sok köze a szervezethez. "A küldöttválasztás nem hozza különösebb lázba az orvostársadalmat és azt is tudjuk, hogy sajnos a Kamara sem kerülheti el, hogy az országos politika színtere legyen."

photo_camera A CÖF vezetői, Csizmadia László és Fritz Tamás, miután Szijjártó Péter külügyminiszternek átadták a szervezet "szellemi honvédő" díját 2022 december 8-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A levél szerzői örömmel vették, hogy elindult a kormány részéről egy reformfolyamat, mert érzik, hogy az egészségügy átalakításra szorul. "A Kamara tevékenysége azonban, miszerint alapból mindent elutasít, majd a tárgyaláson látszólag megegyezést színlel, majd megint mindent visszamond, egyáltalán nem konstruktív hozzáállásra utal.""Mivel állaspontunk nem egyezik meg a Kamara véleményével, mi továbbra is dolgozunk, és nem helyezzük letétbe felmondólevelünket."- írják a levél ismeretlen szerzői, akikről azt sem tudni, hányan vannak, de többes szám első személyben fogalmaznak. A CÖF-CÖKA vezetősége mindenesetre kötelességének érezte, hogy a levelet nyilvánosságra hozza, és minden orvosnak megfontolásra ajánlja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.