Oda léptek az orvosok, ahol legjobban fáj az államtitkárnak

Egészségügy
2023 február 08., 09:26
comments 68
  • Az Orvosi Kamara megelégelte, hogy a kormány alig figyel a javaslataikra, és hosszú távú építkezés helyett csak tüzet olt az egészségügyben.
  • Közben a háziorvosok attól félnek, havonta több százezer forintot veszíthetnek néhány új rendelet miatt, miközben emelkednek a költségeik.
  • Tiltakozásul megakaszthatják az új ügyeleti rendszert, az államtitkár legfontosabb reformját, amin kinevezése óta dolgozik.
  • A Kamara azt követeli, vonják vissza a vitatott intézkedéseket, és azonnal emeljék meg az ápolók fizetését.
  • Az államtitkár csúsztatással vádolja a Kamarát, és baromságnak tartja, hogy ne egyeztetne.
photo_camera Szavazás az Orvosi Kamara szombati küldöttközgyűlésén Fotó: Magyar Orvosi Kamara

„Ez nem bérharc. A betegekért és a szakdolgozókért küzdünk” - mondta Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke a 444-nek, miután a hétvégén minden eddiginél élesebb konfliktust vállaltak a kormánnyal.

„A MOK az egészségügyi rendszer hibáinak állandó foltozgatását, a látszatmegoldásokat nem tartja járható útnak” - írták közleményükben. Az orvosok küldöttei szombaton megszavazták, hogy

  • a kórházi orvosok helyezzék letétbe önként vállalt többletmunkájuk felmondását,
  • a háziorvosok pedig helyezzék letétbe az önkormányzatokkal kötött szerződéseik felmondását, és ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket.

Különösen a második fájhat Takács Péter egészségügyi államtitkárnak, aki tavalyi kinevezése után az ügyeleti rendszert nevezte az egész alapellátás leggyengébb pontjának.

Az év végén elfogadott átalakítás lényege, hogy Budapesten kívül az egész országban az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízzák az ügyeletek működtetését a háziorvosok bevonásával, akiknek délután négytől este tízig kellene ügyelniük, havonta legfeljebb kétszer. Februártól ez a rendszer működik Hajdú-Bihar megyében, márciusban pedig Szabolcs-Szatmár-Beregre és Győr-Moson-Sopronra is kiterjesztenék.

A háziorvosok egyébként sem kötelesek szerződést kötni az OMSZ-szel, de ha tömegesen megtagadják, azzal Takács eddigi legfontosabb reformját torpedózzák meg.Nem véletlen, hogy az államtitkár már vasárnapra sajtótájékoztatót hirdetett, és kivetítette, milyen levelezést folytatott a MOK Háziorvosi Csoportjának elnökével, aki egy emailben elfogadhatónak nevezte a szerződést. „Három nappal később gyökeres fordulat állt be a MOK kommunikációjában” - mondta Takács, aki szerint a MOK veszélyezteti a betegbiztonságot.

photo_camera Takács Péter egészségügyi államtitkár Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Soós Zoltán, a Háziorvosi Csoport vezetője szerint az egyeztetések során valóban „sikerült módosítani a szerződéstervezetet úgy, hogy 95 százalékban elfogadható legyen. Maga az ügyeleti modell is sokat finomodott, amiben komfortosabban érezhetik magukat az orvosok és a szakdolgozók”.

A „szerződés aláírásának megtagadása nem cél, hanem eszköz arra” hogy a kormány figyelembe vegye a többi problémájukat is.Soós azt mondta, épp azért választották részben ezt az eszközt, mert látják, hogy az ügyeletek átalakítása különösen fontos az államtitkár számára. (Az új modell lehetséges hátulütőiről és a parlament által megszavazott törvénycsomag többi részéről lásd korábbi cikkünket: „Nehezebb lesz munka után orvoshoz menni, szakrendelések is eltűnhetnek”.)

Százezreket veszíthetnek a háziorvosok

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.