Hiába a magánellátásban van állása, januártól havi 20 órát az államiban kell dolgoznia minden orvosnak

Egészségügy
2022 december 18., 11:14
comments 90

A jövőben a kizárólag magánpraxisban dolgozó orvosok is kénytelenek lennének havi 20 órát dolgozni valamilyen állami szolgáltatónál. A kormány honlapjára feltöltött rendelettervezet szerint ez kellene ahhoz, hogy teljesítsék a kötelező továbbképzést. Aki ügyeletre jelentkezne, attól 10 órát várnának el.

A tervre Kunetz Zsombor orvos hívta fel a figyelmet a Facebookon. Azt írta, minden szakvizsgával rendelkező orvosnak ötévente meg kell újítania az engedélyét, de a szükséges munkaviszonyt eddig akár magánellátásban is teljesíthették.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

„Azaz a teljesen magánellátásba menekült orvosokat, most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt. Ez olyan például, mintha egy magán angol tanárt arra kényszerítenének, hogy az állami iskolákban is nyomjon le havi 20 órát ahhoz, hogy magántanár lehessen” - írja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.