Megmérné és nyilvánosságra hozná az egészségügyi államtitkár a kórházi osztályok teljesítményét

Egészségügy
2022 november 29., 12:43
comments 3

Minőségbiztosítási rendszert vezetne be a kórházakban az egészségügyi államtitkár. Brit minta alapján, egységes szempontok szerint, transzparensen értékelné minden egyes kórházi osztály teljesítményét, amit később a finanszírozással is összekötne. Vagyis a jobban teljesítő osztályok több pénzt kaphatnának.

Takács Péter a népjóléti bizottság keddi ülésén elárulta, hogy először az államosított meddőségi centrumokban és a szülészeteken vezetné be az új rendszert. Utóbbiaknál azt mérné, mennyire „anya- és családbarátok”. Mindez nem része a parlament elé terjesztett módosítócsomagnak, csak hosszabb távú elképzelésként említette.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára
photo_camera Takács Péter Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Már most bevezetik viszont az orvosok és ápolók értékelési rendszerét. Takács azt ígérte, legkésőbb jövő héten elküldi a két kamarának, hogy milyen szempontokat vennének figyelembe.

A javaslat szerint a jobban teljesítő dolgozók fizetése akár 40 százalékkal is nőhetne, a rosszabbul teljesítőké viszont 20 százalékkal csökkenhetne. Utóbbit ellenzi a Magyar Orvosi Kamara (MOK), szerintük ez szembemegy a 2020-as béremelésről szóló megállapodással.

A bizottság ellenzéki tagjai benyújtották a MOK összes módosító javaslatát, ezeket a fideszes többség leszavazta. Az államtitkár viszont jelezte, hogy néhányat be fognak építeni a végleges törvénybe, ezek inkább technikai jellegűek.

A fideszes képviselők nem szóltak hozzá érdemben a vitához, bár Selmeczi Gabriella egyszer kijavította a Kamara elnökét, Kincses Gyulát, amiért „miniszterelnök úr” helyett azt mondta, „Orbán Viktor”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.