Átírná az Orvosi Kamara az egészségügyi törvénycsomagot

Egészségügy
2022 november 22., 08:41

Módosító javaslatot készített a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az új egészségügyi törvényhez. (Cikkünk ennek részleteiről: „Nehezebb lesz munka után orvoshoz menni, szakrendelések is eltűnhetnek”.)

Visszavonnák például a kormánynak azt a javaslatát, ami az Országos Mentőszolgálatra bízná az ügyeleti ellátást Budapesten kívül. A kormány a Hajdú-Bihar megyei tesztprogram eredményeire szokott hivatkozni, de a MOK szerint nincsenek meggyőző bizonyítékok arra, hogy érdemes törvényben rögzíteni az új rendszert. „A javasolt változtatás lehetőséget ad a kormány számára, hogy az állami mentőszolgálatot (OMSZ) jelölje ki a feladatra, de a rendeleti szint biztosítja a folyamatok, hatások megismerése után korrekciós lehetőséget” - írják.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A parlament elé terjesztett csomag lehetővé tenné, hogy a kórházi dolgozókat viszonylag szabadon pakolgassák ide-oda a megyei intézmények közt. Annyi megkötés lenne csak, hogy nem szabadna napi három óránál többet ingázni tömegközlekedéssel (kisgyerekesnél ez két óra lenne).

A MOK további korlátozásokat javasol:

  • az utazási költséget fizesse a munkáltató,
  • csak a dolgozó beleegyezésével helyezhessék máshová egy éven belül harminc napnál hosszabb időre.

A Kamara tiltakozik azért is, mert a kormány lehetővé tenné, hogy az orvosok fizetése akár 20 százalékkal csökkenjen teljesítményük alapján. A MOK szerint „az egészségügyi dolgozók teljesítményének értékelése megoldandó feladat, de ez csak érdemi előkészítés után és az intézményi minőségbiztosítási rendszerébe ágyazva valósítható meg az ellátás minőségét és biztonságát javító módon”.

Ehhez viszont szerintük több idő kell, és „a teljesítményértékelés nem járhat az alapbér csökkentésével”.

Takács Péter egészségügyi államtitkár júniusban azt mondta, csak olyan megoldási javaslat kerülhet a kormány elé, amit támogatnak a szakmai szervezetek is. A MOK november 15-én jelezte, hogy nem támogatja a tervezetet ebben a formában, másnap mégis benyújtották a parlamentnek.

Bár Takács személyesen találkozott a Kamara vezetőivel, korábbi közleményük szerint csak öt napot kaptak a véleményezésre. Gulyás Gergely miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta: „Az én ismereteim szerint jó ideig támogatták is az előterjesztést. Ha vannak olyan szakmai részletek, amelyiken érdemes változtatniuk, szívesen meghallgatjuk őket."

A MOK vezetői most Rétvári Bence államtitkárt kérték, hogy terjessze a parlament elé javaslataikat, illetve engedjék be az elnökséget a bizottsági ülésre és a végszavazásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.