Ukrán bélyegre került Banksy azonnal legendássá vált műve, egy Putyinnak címzett trágár felszólítás kíséretében

külföld
2023 február 24., 16:03

Jótékony célból bélyeget adott ki az ukrán posta, rajta a titokzatos street art művész, Banksy egyik, már elkészülte pillanatától ikonikusnak számító alkotásával, a Putyin-szerű figurát dzsúdózás közben éppen földhöz vágó kisfiúval.

A bélyeg nemcsak a különleges műalkotás miatt egyedi, hanem azért is, mert a bal alsó sarkában látható felirat egy, a háború elején legendássá vált mondat átköltött változata (pontosabban annak rövidítése), és azt jelenti, hogy

Putyin, húzz a faszba!(Ha valaki nem emlékezne, a háború elsó napján, pontosan egy évvel ezelőtt a Kígyó-sziget védői az „orosz hadihajó, húzz a faszba!” választ adták az őket rádión megadásra felszólító orosz hadihajónak.)

Banksy tavaly ősszel utazott titokban Ukrajnába, hogy összesen hét alkotást fessen fel néhány Kijev-közeli, a háború elején rettenetes károkat elszenvedett település házainak falára, Hosztomel mellett például a szintén súlyos károkat szenvedett Borogyankában. A szokásos kezdeti találgatások után a művész novemberben megerősítette, hogy valóban ő festette a graffitiket.

A dzsúdós jelenet egy borogyankai ház falán látható.

photo_camera Fotó: CELESTINO ARCE/NurPhoto via AFP

Az ennek alapján készült bélyegből 250 ezer darab 6 bélyeget tartalmazó ívet nyomtattak, ezek ára 180 hrivnya (durván 1800 forint), amiből 42 hrivnya (410 forint) megy jótékony célra.

Banksy művei nemcsak az ukrán posta illetékeseinek fantáziáját birizgálták meg. Egy ugyanahhez a szériához tartozó munkát ugyanis nyolc helybéli kivágott a falból és megpróbált ellopni. Arról a hosztomeli festményről van szó, amely egy széken álló nőt ábrázol, köntösben, gázálarccal, kezében tűzoltókészülékkel:

photo_camera Fotó: Makszim Maruszenko/NurPhoto via AFP

Ebből a cikkünkből kiderül, hogy az egészet kitervelő matematikus akár 12 évet is kaphat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.