12 évet kaphat a kijevi önkéntes, aki úgy vélte, nála jobb helyen lesz a Banksy-graffiti, mint a hosztomeli romház falán

Lezárt tartalom a Kör tagjainak háború
január 06., 19:01
comments 4

100 százalékban megbízható infiormációja volt róla, hogy decemberben lebontják azt a romos házat a Kijevhez közeli Hosztomelben, amelyen az ősz folyamán Ukrajnában megjelent Banksy-graffitik egyike volt látható. Ezt Szerhij Dovhij állítja, az a 32 éves kijevi matematikus, aki továbbra sem egészen érthető okokból úgy érezte, minden további nélkül magáévá teheti az alkotást. Úgymond azért, hogy megmentse azt az utókornak. Sőt: magasztos tervei voltak vele.

Csakhogy a hosztomeli lakosok a hatóságokkal karöltve másképpen álltak hozzá a dolgokhoz, és egyfelől megfúrták az akciót, másfelől büntetőeljárást kezdeményeztek a férfi ellen. Az ukrán büntető törvénykönyv vonatkozó passzusai alapján Dovhij akár 12 éves börtönbüntetést is kaphat csoportosan, nagy értékben elkövetett lopásért.

Banksy Ukrajnában

Mint arról korábban a 444 is beszámolt, az orosz–ukrán háború első napjainak egyik legkegyetlenebb helyszínén, Hosztomelben – váltakozó intenzitású és dominanciájú harcok zajlottak itt az Antonov repülőtérért, melyek során egyebek közt a világ legnagyobb repülőgépe is megsemmisült – nyolc embert vettek őrizetbe, akik kivágták a szóban forgó Banksy-graffitit a sérült ház faláról, amelyre előzőleg a művész jóvoltából felkerült. Arról a festményről van szó, amely egy széken álló nőt ábrázol, köntösben, gázálarccal, kezében tűzoltókészülékkel:

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 2 390 1 190 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.