Megpróbálták ellopni Banksy egyik új graffitijét Hosztomelben

külföld
2022 december 3., 16:54
comments 10

A kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben pénteken több ember megpróbálta ellopni Banksy egyik graffitijét, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg - közölték a helyi hatóságok. A gyanúsítottak kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást - közölte Telegramon Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője. Kuleba megosztott egy fotót a sárga falról, amelyből a festményt kivágták. A graffiti egy széken álló nőt ábrázol, köntösben, gázálarccal, kezében tűzoltó készülékkel.

Kuleba közölte: a rendőrség több embert a helyszínen előállított, a rajzra jó állapotban találtak és a rendvédelmi erők birtokában van. Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov elmondta, hogy „nyolc embert azonosítottak”, 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy „anyagi kár okozása miatt megindult az elsődleges nyomozás”.

November közepén Banksy, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, Instagram-oldalán tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő műveiről van szó. Banksy hét művet készített novemberben Kijevben és a környékén. Egy másik alkotásán egy gimnazista lány mutat be kézállást egy betontörmelék kupacon. „Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei (.). Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcai művészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit” - írta a megyei kormányzó. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt