Tehetetlen dühükben útjelzőt állítottak a temetői illegális nyilas emlékhely mellé

belföld
2023 március 10., 09:17

A rendőrség nyomoz, a sír rendelkezője felszólítást kapott, de Lutz Gizella Szálasi-emlékhellyé alakított sírja több mint egy hónapja semmit sem változott. Illetve egy kis változás azért történt.

Két - ahogy önmagukat nevezik - „önérzetes magánember” felháborodott azon, hogy a Farkasréti temetőben nyugvó Holokauszt-túlélő felmenőiktől néhány tíz méterre minden különösebb gond nélkül ki lehet tenni egy Szálasi-fotót, egy, a nyilasvezérről megemlékező mondatot és egy nyilaskeresztre kísértetiesen emlékeztető nyilaskeresztet. (A sír rendelkezője, aki az újnyilas Magyarelvű Mozgalom vezetője, az RTL-nek azt mondta a nyilaskeresztről, hogy Táplánszentkereszt címerében is egy ilyen kereszt van. A kontextus ott persze egészen más.)

Így került ki egy kis útjelző tábla, mint mondják, azért, hogy „az eltévedt nem-fasiszták minél gyorsabban elkerülhessenek fontosabb, igazi hősök sírjaihoz”.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

És hogy kik az igazi hősök? Három zsidómentő ember, akik megkapták a Világ Igaza-díjat.

  • Karády Katalin, színésznő - rászorulókat bujtatott a lakásában, egy csapat zsidó gyereket pedig ékszerekért és aranyért cserébe mentett ki a Duna-parton a kivégzésükre készülő nyilasoktól.
  • Nemes Nagy Ágnes, költő - későbbi férjével, Lengyel Balázzsal mentett zsidókat.
  • Sztehlo Gábor, evangélikus lelkész - ezerhatszáz gyermeknek és fiatalkorúnak, valamint négyszáz felnőttnek nyújtott hajlékot a nyilas rémuralom hónapjaiban.

A nem zsidóknak adható legmagasabb izraeli állami kitüntetést eddig 876, a holokauszt alatt az életük kockáztatásával zsidókat mentő magyar állampolgár kapta meg.