Elkobozzák az oroszok a vezető tisztviselők útleveleit, hogy ne hagyhassák el az országot

háború
2023 április 03., 05:54

Szovjet típusú utazási korlátozásokat alkalmaz Oroszország az olyan tisztviselőivel szemben, akik „érzékeny” területeken dolgoznak – írja a Financial Times. A lap szerint a biztonsági szolgálatok egyszerűen elkobozzák a vezetők útleveleit, hogy ne hagyhassák el az országot.

A Financial Times arra a következtetésre jut, hogy a Kremlben és az FSZB-ben mélységes a gyanakvás az orosz elit lojalitásával kapcsolatban, mivel tudható, hogy magánemberként sokan ellenzik az ukrajnai háborút, és rosszul viselik, hogy annak súlyos hatása van az életminőségükre és a korábbi szokásaikra.

Dmitrj Peszkov, az orosz elnök szóvivője megerősítette, hogy egyesek számára valóban szigorították a külföldi utazásokra vonatkozó feltételeket. Szerinte mindez olyanokra vonatkozik, akik államtitkok birtokában lehetnek. A különleges katonai műveletek kezdete óta erre a kérdésre nagyobb figyelmet fordítanak.

photo_camera Piros útlevél Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Ami az érzékeny területekre vonatkozó kitételeket illeti, az államtitkokhoz hozzáférő tisztviselők a szovjet idők óta a mai napig nem használhatták szabadon az útlevelüket, azokat elvileg az állami cégekbe beágyazott különleges ügyosztályok páncélszekrényeiben őrizték. Az FT azt írja, ezt a szabályt korábban nem alkalmazták szigorúan a biztonsági szolgálatok, ám a helyzet a Krím-félsziget 2014-es annexiója után kezdett megváltozni. Akkortól például az FSZB-sek elkezdték óvni az érintettek bizonyos körét attól, hogy az Egyesült Államokba vagy az Egyesült Királyságba látogassanak.

Az Ukrajna elleni tavaly februári totális invázió kezdete óta a korlátozásokat sokkal szélesebb körben kezdték alkalmazni, de ezek jellege és mértéke sokban függ az intézményekbe beültetett biztonsági tisztek szeszélyeitől is. Egyes helyeken a középszintű tisztségviselőknek sem engedélyezik az utazásokat, másutt a felső vezetőket is hagyják külföldön nyaralni „az észszerűség keretei között”.

Az FT úgy tudja, az egyik nagy állami vállalat vezetőinek még azt is megtiltották, hogy több mint kétórányi autóútra távolodjanak el Moszkvától.