Többek közt Kudlik Júlia és Vitray Tamás fotója miatt fenyegeti perrel a Fortepant egy közpénzből működő vállalat

Média
2023 április 04., 14:35

Bírósággal fenyegette meg a Fortepant egy magát megnevezni nem kívánó, közfeladatokat ellátó és közpénzből gazdálkodó részvénytársaság - írja a Fortepan Facebook-oldalán, ahol egyúttal közzétették Tamási Miklós alapító főszerkesztő válaszát is, amit a felszólításra adott. Válaszát dr. Tarr Péternek címezte, érdekes egybeesés, hogy az MTVA Jogi és Szerződéskezelő Irodájának vezetőjét is így hívják.

Operatőr az MTV stúdiójában, 1960
photo_camera Operatőr az MTV stúdiójában, 1960 Fotó: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

Tamási leveléből az derül ki, hogy Tarr olyan fotók eltávolítását kéri a Fortepan archívumából, melyek nem is szerepelnek az MTVA gyűjteményében. Ezek közt van például a Rádió és Televízió Újság hagyatéka, amit egy szerkesztő mentett meg a kidobástól - köztük Jeles András filmrendező, Vitray Tamás és Kudlik Júlia műsorvezetők fotóival.

Van olyan töröltetni kívánt fotó, amit Bauer Sándor, egykor az MTI-nek is dolgozó fotóriporter családja adományozott a Fortepannak, de olyanok is, amelyeket magánszemélyek adtak át vagy pedig lomtalanításból mentették meg őket.

„Tisztában vagyunk vele, hogy jogi értelemben - leszámítva a lomtalanításon talált képet - egyik fotó közléséhez sincs jogunk. Végignézve a listán azonban úgy érzem, hogy a magyar vizuális történelem olyan dokumentumait szeretnék elérhetetlenné tenni, amiket fontos látni az olvasóknak, kutatóknak, újságíróknak. Az MTVA gyűjteményéből ezek a képek - ha fellelhetőek - csak korlátozásokkal és térítés ellenében közölhetőek. Megítélésem szerint minden fotó, ami az államszocializmus évtizedei alatt közpénzen készült, szabad és ingyenes felhasználással kell elérhető legyen” - írja Tamási.