Az Axel Springer vezérigazgatója szerint a keletnémetek mind kommunisták vagy fasiszták

külföld
2023 április 13., 16:26

A német Die Zeit magazin szerdán publikálta az Axel Springer vezérigazgatójának, Mathias Döpfernek több megszólalását, melyek belső fórumokon hangoztak el az elmúlt években.

Döpfner a legnagyobb német médiakonszernt vezeti, melyhez olyan lapok tartoznak, mint a Bild, a Die Welt, a Business Insider vagy a Politico. A cikk így országos botrányt okozott Németországban.

Az egyik legbotrányosabb megszólalásában a keletnémeteket kritizálta Döpfner, akik szerinte mindannyian kommunisták vagy fasiszták, mert egyszerűen nem képesek mások lenni. Emellett arról beszélt, hogy az édesanyja mindig megmondta, a keletnémetek sosem lesznek demokraták.

Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója
photo_camera Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Döpfner a klímaváltozással kapcsolatban is meredek állításokat fogalmazott meg. Egy 2017-es üzenetben arról beszélt, hogy azért támogatja a klímaváltozást, mert a Föld melegebb klímájú korszakaiban sikeresebbek voltak az emberek, mint a hidegebb időszakokban. Emiatt szerinte nem is kell küzdeni a klímaváltozás ellen.

Az üzletember sosem szimpatizált Angela Merkel kancellárral, emiatt többször összekülönbözött még Friede Springerrel is, a médiakonszern alapítójának özvegyével, egyben a cég legnagyobb részvényesével.

Springer támogatta a merkeli járványkezelést, míg Döpfner a piacgazdaság végének nevezte a kormány lépését, mellyel gyorssegélyt nyújtottak a gazdaságnak. A jogszabály elfogadását egyenesen az 1933-as hitleri felhatalmazási törvény megszavazásához hasonlította.

A kiszivárogtatott üzenetekből az is kiderült, hogy Döpfner nagyra becsülte Donald Trumpot. A volt amerikai elnöknek szíve szerint Nobel-békedíjat is adott volna, amiért 2020 januárjában egy drónnal meggyilkoltatta Kászem Szolejmánit, az iráni Forradalmi Gárda vezetőjét. Döpfner egy másik üzenetében arról írt, Barack Obama 2009-es Nobel-díját pedig el kellene venni.

Az üzenetek a Springer-birodalom és a német liberális párt, az FDP viszonyára is árnyékot vetnek. A 2021-es parlamenti választások előtt ugyanis Döpfner arra kérte a Bild egyik szerkesztőjét, hogy pozitív cikkeket írjanak a pártról.

Christian Lindner, az FDP elnöke
photo_camera Christian Lindner, az FDP elnöke Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

Döpfner a kiszivárgott üzenetekre reagálva arról beszélt, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának keretein belül szeret vitázni a szerkesztőkkel. Elismerte, hogy az FDP értékeinek többségével egyetért, azonban azt mondta, újságírói szerencsére függetlenek, így nem hagynák magukat befolyásolni.

(via The Guardian)