Novák Katalin azt tervezi, hogy jövőre az összes női államfőt meghívja Magyarországra

diplomácia
2023 április 24., 19:32

A diplomácia szerepéről, a nyelvtudás fontosságáról a négyszemközti megbeszéléseken és a Stipendium Peregrinum programról is beszélt Novák Katalin köztársasági elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Árnyalatnyi különbségek

Novák Katalin A köztársasági elnök szerepe a magyar diplomáciában című egyetemi rendezvényen elmondta: első útja államfőként Varsóba vezetett. Nem hivatalos út volt, de a most érzékeny magyar-lengyel kapcsolatok javítása érdekében ide szeretett volna elsőként ellátogatni.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Azt mondta, az orosz-ukrán háború Lengyelországot és Magyarországot is közvetlenül érinti a közelsége miatt, és részben azonosak a két ország érdekei és tapasztalatai, de az árnyalatnyi különbségek elegendők voltak, hogy beárnyékolják a magyar-lengyel viszonyt. Van üzenete annak, hogy egy megválasztott köztársasági elnök hova utazik első alkalommal – mondta.

Aktív diplomáciai munka

Szólt arról, hogy a külföldi látogatásoknak szintjei vannak, a legmagasabb az állami látogatás, ezt követi a hivatalos és a munkalátogatás. Emlékeztetett, hogy Portugáliában a legmagasabb, állami szintű látogatáson vett részt.

Novák Katalin államfő (j) és Pálinkás Petra, a Nemzetközi és Európai Szakkollégium elnöke A köztársasági elnök szerepe a magyar diplomáciában címû rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán 2023. április 24-én.
photo_camera Novák Katalin államfő (j) és Pálinkás Petra, a Nemzetközi és Európai Szakkollégium elnöke A köztársasági elnök szerepe a magyar diplomáciában címû rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán 2023. április 24-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Novák Katalin azt mondta, aktív diplomáciai munkát végez, Magyarországot képviseli bel- és külföldön is. Irakban és Koszovóban például a Magyar Honvédség főparancsnokaként az ott szolgálatot teljesítő magyar katonákat látogatta meg.

Nyitottság a diplomáciában

A nyelvtudás fontosságáról elmondta, milyen jelentősége volt annak, amikor Ferenc pápával négyszemközt spanyolul tudott beszélgetni, vagy az osztrák elnökkel is négyszemközti beszélgetésen németül tudtak tárgyalni. Így lehetőség nyílik személyes kapcsolat kialakulására: ha tolmácsra sincs szükség, sokkal közvetlenebb kapcsolat alakul ki, emellett minden apró gesztusnak, hangsúlynak, szónak, árnyalatnak nagy jelentősége van a nemzetközi kapcsolatokban – mondta.

A köztársasági elnök szerint a diplomáciában nyitottságot kell mutatni, és tudni kell figyelni, meghallgatni a másik felet, megérteni az ő álláspontját is. Ügyelni kell arra, amit mondunk és amit nem mondunk, amit teszünk vagy amit nem teszünk – mondta Novák, aki szerint a kötelező protokolláris elemek mellett a köztársasági elnöknek megvan az a szabadsága, hogy kellő rugalmassággal kezelje ezeket.

Unikális helyzet

Az orosz-ukrán háborúról elmondta: Magyarország unikális helyzetben van, a magyar szempontokat, a magyar érdekeket kell mindenhol megfelelően képviselni, a Kárpátalján élő magyarság helyzetére felhívni a figyelmet. Ellátogatott Kijevbe is Volodimir Zelenszkij elnök meghívására, majd Kárpátaljára is, hogy az ott élő magyarokat támogatásáról biztosítsa. A cél elkerülni a háború eszkalálódását – mondta.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Beszélt arról is, hogy Magyarország 1,5 millió Ukrajnából érkező menekültet fogadott be, és az ország az első perctől segít humaniáriánus programjával.

Külföldről jó hazajönni

Novák Katalin szólt a Stipendium Peregrinum programról is, ami azokat a fiatalokat támogatja ösztöndíjjal, akik külföldön szeretnének tanulni. Azt mondta: ő maga is tanult külföldi egyetemeken, és hazatérve sokkal szebbnek látta Magyarországot.

Nők helyzete

Kérdésre elmondta, hogy Magyarországnak első alkalommal van női köztársasági elnöke, és ennek az a pozitív üzenete, hogy nincs olyan tisztség, amit ne tölthetne be nő. Mindazonáltal különösen nagy felelősség megfelelni ennek a tisztségnek, hiszen ha hibázik, akkor abból sokan arra következtetnek, hogy az egész női nem alkalmatlan egy ilyen feladatra.

Azt mondta, tervei szerint jövőre az összes női államfőt meghívja Magyarországra: Szlovéniában szintén először választottak női köztársasági elnököt, Szlovákiának és Görögországnak is női államfője van.

Szólt a családalapítás és a karrier összeegyeztethetőségéről is, szerinte a nőket abban kell támogatni, hogy a kettő közti nehézségeket áthidalják. (MTI)