136 millió forint kártérítést kell fizetnie az RTL volt vezérigazgatójának

Média
2023 április 26., 11:43

A Kúria 400 ezer dollár, átszámítva 136 millió forint összegű kártérítés megfizetésére kötelezte Dirk Gerkenst, az RTL Magyarország korábbi vezérigazgatóját, írja az RTL a közleményében.

Dirk Gerkens, a TV2 Csoport vezérigazgatója
photo_camera Dirk Gerkens. Fotó: Szigetváry Zsolt

A bíróság kimondta, hogy Dirk Gerkens az RTL nevében 400 ezer dollár értékben olyan kifizetésről intézkedett, amelyre nem lett volna jogosult, ezáltal megsértette az RTL jogos gazdasági érdekét, a jóhiszemű és tisztességes joggyakorlás követelményét, valamint együttműködési kötelezettségét.

A per előzménye, hogy az RTL 2015 márciusában rendes felmondással megszüntette Dirk Gerkens munkaviszonyát, aki 1997-től állt az RTL alkalmazásában, 2001 és 2015 között töltötte be a vezérigazgatói pozíciót. A rendes felmondást követően az RTL belső vizsgálatot indított, amelynek eredményeként 2015 májusában azonnali hatállyal felmondott Gerkensnek. A belső vizsgálat szerint a volt vezérigazgató az RTL vagyonát visszaélésszerűen kezelte és vezetői kötelezettségeit megszegte.

A felmondás jogszerűségét Dirk Gerkens bíróságon vitatta, és mintegy 300 millió Ft elmaradt munkabért követelt az RTL-től. Az RTL a belső vizsgálata alapján viszontkövetelést terjesztetett elő, és mintegy 200 millió Ft összeget követelt Dirk Gerkenstől. Az RTL a követelését jogosulatlan telefonhasználatra és éttermi költségekre, valamint a Való Világ villa bérleti díjából és egy nagyobb filmcsomag szerződéséből eredő kárra alapozta.

A Kúria először 2018-ban adott igazat az RTL-nek, amikor megállapította, hogy az RTL jogszerűen mondott fel Gerkensnek, az elmaradt munkabérre vonatkozó követeléseit elutasították. A per ezzel azonban nem ért véget, mert az RTL viszontkövetelései miatt ismételten első fokról indult az ügy tárgyalása. Az RTL viszontkövetelése több bíróságot is megjárt, amelynek végére a Kúria mostani döntése tett pontot, lezárva a felek között 8 éve húzódó pert.