A klímaváltozás okozza az Afrika szarvát sújtó aszályt egy elemzés szerint

környezet
2023 április 27., 08:03

Nem következett volna be a klímaváltozás nélkül az Afrika szarvát sújtó aszály, írta csütörtökön közzétett elemzésében a World Weather Attribution (WWA) szakértői csoport. Az aszály miatt több mint 4 millió ember szorul humanitárius segélyre, és tavaly Szomáliában 43 ezer ember halt meg.

Állattetem Ilbisil közelében 2022. október 24-én. Kenyában négy egymást követő esős időszak is elmaradt, a szárazság a maszáj pásztorok megélhetését veszélyezteti.
photo_camera Állattetem Ilbisil közelében 2022. október 24-én. Kenyában négy egymást követő esős időszak is elmaradt, a szárazság a maszáj pásztorok megélhetését veszélyezteti. Fotó: SIMON MAINA/AFP

2020 októbere óta egymást után ötször nem volt esős évszak Etiópiában, Kenyában és Szomáliában, a segélyszervezetek szerint a térségben az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszálya zajlik. A szélsőséges szárazságot számos tényező okozza, de a WWA szerint az üvegházhatású gázkibocsátás legalább százszorosára növelte a bekövetkezés esélyét.

A kutatók számítógépes modellek és éghajlati megfigyelések segítségével rávilágítottak, hogy a klímaváltozás miatt a térségben megduplázódott a valószínűsége, hogy márciustól májusig tartó esős évszak elmarad. Az októbertől decemberig tartó rövid esőzések viszont nagyobb mennyiségű csapadékkal jártak. A szárazság miatt nemcsak kevesebb eső esik a térségben, hanem a felmelegedés miatt több víz párolog el a talajból és a növényekből a légkörbe.

Korábban az előrejelzések alapján arra számítottak, hogy a mostani esős évszak is elmaradhat, ám közben elkezdődött az esőzés. A WWA kutatói szerint azonban jóval nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a földművesek és az állattenyésztők gazdasági szempontból talpra tudjanak állni. (MTI)