A gondolataival mozgatott egy robotkart egy kínai majom

TECH
2023 május 08., 13:55

Pekingi kutatók azt állítják, sikeresen hajtották végre a világ első agy-számítógép interfész (BCI) kísérletét egy majmon. A kínai állami lapok szerint Kína az USA előtt jár a technológiai versenyben – írja az Interesting Engineering.

Ma Jungcsie pekingi idegsebész, a kutatócsoport vezetője szerint az agy-számítógép interfész az agy elektromos jeleit parancsokká alakítja, így a motoros diszfunkciótól szenvedők reagálni tudnak a környezetükre, ezzel együtt pedig javul az életminőségük.

A tudósok az intervenciós technológiával ültették be az elektroencefalográfot (EEG) a majom agyába. A technológia lényege, hogy minimálisan invazív műtéttel lehet összekötni az agyat a számítógéppel, de jobb EEG-jeleket ad, mint a nem invazív technológia.

photo_camera Illusztráció: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

A beültetés után a majmok képesek voltak a gondolataikkal irányítani egy robotkart. A tudósok szerint a kísérlet sikeres volt, de a technológiát még legalább öt évig nem lehet klinikai környezetben használni embereken. Ma Jungcsie azt mondta, az első állatkísérlet sikere áttörést jelent 0-ról 1-re, de a klinikai tesztekig 1-ről 100-ra kell eljutni, addig pedig hosszú az út.

Az elmúlt években több cég is agy-számítógép interfész kifejlesztésén dolgozott, az egyik legismertebb a Musk-féle Neuralink, de az amerikai Stanford Egyetem tudósai is igen hatékony technológiát készítettek – emlékeztetett a HVG.