Több százezer embert evakuáltak Bangladesben és Mianmarban a Mocha ciklon miatt

külföld
2023 május 14., 09:48

Elérte Banglades és a szomszédos Mianmar partjait vasárnap reggel a Mocha ciklon, a várható károk miatt a két országban már 400 ezer embert evakuáltak, a hatóságok pedig földcsuszamlásokra is figyelmeztettek.

photo_camera Fotó: SAI AUNG MAIN/AFP

A bangladesi meteorológiai szolgálat azt közölte, a ciklon Cox's Bazar város kikötőjénél ért partot és várhatóan északkelet felé veszi az irányt. Nem sokkal korábban arról számoltak be, hogy a Mocha 215 kilométer/órás széllökésekkel közelít a térség felé.

Cox's Bazarban van legnagyobb menekülttábora, ahol rengeteg, többnyire bambuszból és vitorlavászonokból épített ideiglenes lakhelyet húztak fel az évek során. Segélyszervezetek arra figyelmeztettek, hogy a ciklon nagy veszélybe sodorhatja az itt élőket. Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szóvivője bejelentette, hogy 40 mentőautót küldtek és 33 mobil egészségügyi pontot állítottak fel a tábor mellett.

A Bengáli-öböl partvidékén fekvő és több folyótorkolatot is magába foglaló, 160 millió lakosú Bangladesben, valamint a szomszédos, szintén sűrűn lakott Mianmarban sem ritkák az árvizek és ciklonok. Klímakutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg az óceánok vize meleg és kedvezőek a szelek, a ciklonok hosszabb ideig őrzik meg intenzitásukat. Példaként a kelet-indiai Amphan ciklont említik, amely 2020-ban több napos utat volt képes megtenni a szárazföld felett, jelentős károkat okozva. (MTI)