A német belföldi hírszerzés vezetője szerint félelmetes a hasonlóság a mostani és az 1920-30-as évekbeli társadalmi és politikai jelenségek között

külföld
2023 május 22., 15:21

A német belföldi hírszerzés vezetője, Thomas Haldenwang figyelmeztetett: Németországban nőhet az Oroszország és a hozzá hasonló autoriter államok által szított, szélsőségesen kormányellenes politikai cselekmények száma, hogy megosszák a társadalmat és megdöntsék a kormányt.

A német titkosszolgálati szervek az elmúlt években több ilyen tervet meghiúsítottak, amiket a Reichsbürgerbewegung (Birodalmi Állampolgárok Mozgalma) nevű alkotmányellenes és revizionista szervezethez kötődő kisebb csoportok dolgoztak ki. Ezek létfontosságú német infrastruktúrák, kormányzati tisztségviselők és a német szövetségi parlament elleni támadásokat terveztek.

Bár egyelőre nem világos, ezek mennyire voltak kidolgozott tervek, a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a fenti csoportok tagjai korábban fegyvereket szereztek be, és a tagjaik között akadtak bírák és rendőrtisztek is, akik általában nem kerülnek a szolgálatok látókörébe.

Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés, vagyis az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) igazgatója azt mondta, az egyik legaggasztóbb fejlemény a korábban elkülönülten működő csoportok keveredése és az erőszakra való nyitottságuk fokozódása. Példaként említette a szélsőjobboldali radikális szervezeteket és az összeesküvés-elméletekben hívő QAnon nevű csoportot.

„Ezeket a szervezeteket a német állammal és demokráciával szembeni gyűlölet és elutasítás, valamint a megsemmisítésükre való törekvés kapcsolja össze” – mondta Haldenwang az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

Thomas Haldenwang 2022. december 13-án Berlinben.
photo_camera Thomas Haldenwang 2022. december 13-án Berlinben. Fotó: Michael Kappeler/dpa via AFP

A BfV igazgatója szerint ezek a szélsőséges kormányellenes csoportok tudatosan használnak olyan félelemkeltő és megosztó kérdéseket és témákat, amik alkalmasak új tagok toborzására. Példaként említette a migrációt, amivel kapcsolatban már eddig is sikerrel alkalmazták a „társadalom lecserélésével” való fenyegetést, illetve a világjárvány megfékezését célzó német kormányzati intézkedéseket és a klímaváltozás elleni harcot. „Ezek a témakörök mind alkalmasak arra, hogy erősítsék azt a sajátos narratívát – vagy legalábbis sugalmazni engedik azt –, hogy a német állam már nem ura a helyzetnek, ezért meg kell dönteni” – mondta Haldenwang.

A legutóbbi német kormányzati tervek, amik arra biztatták a német állampolgárokat, hogy régi dízelolaj- és földgáztüzelésű kazánjaikat cseréljék le hatékonyabb és jóval környezetbarátabb berendezésekre, komoly ellenállást váltottak ki, nemcsak a német ellenzéki pártok részéről. Több olyan szélsőséges csoport is tiltakozott, ami a háztartások azon félelmére apellált, hogy emiatt a tulajdonosoknak többet kell fizetniük rezsire, annak ellenére, hogy a szakértők szerint a hagyományos tüzelésű kazánok üzemeltetése hosszabb távon többe kerül.

A BfV igazgatója szerint ezeket a jelenségeket aktívan erősíti Oroszország és a hozzá hasonló autoriter államok, amik érdekeltek Európa legnagyobb gazdaságában aláásni a demokráciát. Haldenwang példaként az orosz dezinformációt említette, hozzátéve, hogy berlini orosz ügynökök közismert német politikusokat és más politikai véleményvezéreket is igyekeznek befolyásolni, hogy az orosz propaganda üzeneteit terjesszék a német társadalomban.

Haldenwang szerint „félelmetes hasonlóságok” fedezhetők fel a mostani és az 1920-as és 1930-as évekbeli Németországban tapasztalható társadalmi és politikai jelenségek között, amik aggodalomra adnak okot. (MTI)