Sátrat állítottak a diákok a Sándor-palotánál, virrasztani fognak

oktatás
2023 május 30., 17:11

Tiltakozásba kezdtek az Egységes Diákfront aktivistái a köztársasági elnök hivatalánál, a Sándor-palotánál. Tudósítónk szerint nagyjából 30-an vannak, ott töltik az egész éjszakát, és Orbán Viktor szerdai születésnapjára is készülnek.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Azt üzenik Novák Katalinnak, ne írja alá a státusztörvényt, mert az „nem tárgyalási alap, az oktatás fejlesztését új alapokra kell helyezni, aminek kidolgozásában közösen kell részt venni a szakszervezeteknek, a diákszervezeteknek, a civilszervezeteknek és a Belügyminisztériumnak”.

„Mutassuk meg akár napokon át, hogy mennyien állunk ki az országunk jövőjéért és a bosszútörvény ellen! Legyetek ott velünk egész éjszaka” - írták a Facebook-eseménynél.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Mi az a státusztörvény?

A pedagógusszervezetek egyszerűen bosszútörvénynek nevezik a törvénytervezetet, ami elvenné a tanárok közalkalmazotti státuszát. Szerintük a kormány a tavalyi polgári engedetlenségi mozgalom és a sztrájkhullám miatt bünteti őket.

Az elmúlt hetek tiltakozásai után a kormány itt-ott finomított a terven. Elvetették a pedagógusok röghöz kötésének tervét, már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen. A módosított tervek szerint már nem figyelhetnék meg a tanárok számítógépét és telefonját sem.

A státusztörvény értelmében

  • a tankerületi központ átvezényelhetné a pedagógusokat tetszés szerinti iskolába vagy óvodába, maximum 9 hónapos időre,
  • sztrájk esetén másik iskolába vezényelhetnék, megszüntethetnék vagy átcsoportosíthatnák az érintett osztályokat vagy csoportokat,
  • a tanárok heti maximum kötött munkaideje 32 óráról 40-48 órára nőne.