Tanárok tízezrei tüntettek Romániában, folytatódik a sztrájk

külföld
2023 május 30., 16:00

Országszerte tüntettek kedden a pedagógusok Romániában. Bukarestben 15-20 ezren mentek utcára, de tiltakoztak Erdélyben is, Kolozsváron nagyjából ezren, Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben pedig több százan, írja a Transtelex.

Romániában több mint százezer tanár kezdett sztrájkba múlt héten. Azt követelik, emeljék a kezdő tanárok fizetését 2400 lejről 4000 lejre, vagyis a román átlagkeresethez közeli szintre.

photo_camera Tüntetés Bukarestben Fotó: MIHAI BARBU/AFP

A fővárosba az ország minden részéről érkeztek tüntetők kedden, amíg a szakszervezeti vezetők a kormánnyal tárgyaltak. Miután bejelentették, hogy nem fogadják el a kormány legújabb ajánlatát, a tiltakozók elindultak az elnöki hivatal felé. A szakszervezetek szerint Iohannis elnöknek közvetítői szerepet kellene vállalnia köztük és a kormány között.

Amikor a tüntetők az elnöki hivatalhoz értek, az államfő fogadta a három szakszervezeti szövetség vezetőjét, „természetesnek és jogosnak” minősítve a követeléseket. A megbeszélésről kiadott sajtóközlemény szerint Iohannis a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta és azt ígérte: a szakszervezetek és a kormány közötti közvetítőként garantálja egy politikai egyezmény megkötését a bérkövetelések teljesítéséről.

A sztrájk egyelőre folytatódik, a szakszervezetek szerdán árulják el, hogy felveszik-e a munkát jövő kedden, az ötnapos hosszú hétvége után.Az érdekképviseletek múlt héten sértőnek nevezték a kormány 2500 lejes ajánlatát, amit két részletben kaptak volna meg az év végéig, és nagyrészt csak tanszerekre költhették volna. Ezután a kormány 4000 lejre emelte a pedagógusoknak, valamint 1000-ről 1500 lejre a kisegítő személyzetnek szánt juttatásokat.

A kormány közleménye szerint a keddi egyeztetésen Nicolae Ciuca miniszerelnök is részt vett, és megígérte, hogy az új közalkalmazotti törvényben olyan bértáblát fogadnak el, ami a kezdő tanároknak garantálja az országos átlagbért. Erre memorandumban is kötelezettséget vállalna, amit közzétennének a hivatalos közlönyben.

A szakszervezetek törvényerejű, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletben követelnek garanciát. Ezenkívül még a tanév vége előtt 25 százalékos béremelést szeretnének kapni. (MTI)