Az USA visszatérne a UNESCO-ba, miután Trump hat éve kiléptette az országot a szervezetből

külföld
2023 június 12., 08:35

Az Egyesült Államok múlt héten értesítette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO) arról, hogy visszalépnének, miután Donald Trump előző amerikai elnök hat évvel ezelőtt visszavonta az ország tagságát a szervezetben. A Biden-kormányzat külpolitikai céljai között volt, hogy visszalépjenek az UNESCO-ba, elsősorban azért, hogy ellensúlyozzák Kína növekvő befolyását az ENSZ-ügynökségben, írja az Axios.

2011-ben Barack Obama leállította az UNESCO támogatását, miután Palesztinát teljes jogú tagként felvették a szervezetbe, ugyanis a támogatás folytatása így már az amerikai jogba ütközött. Majd 2017-ben a Trump-adminisztráció Izrael-ellenes elfogultságra hivatkozva bejelentette, hogy ki is lépnek. Aztán 2022 februárjában az izraeli kormány jelezte az USA Külügyminisztériumának, hogy nem ellenzi az ország UNESCO tagságát, ekkor megnyílt az út a visszatéréshez.

Az USA kongresszusa tavaly decemberben fogadta el a törvényjavaslatot, amely elkülönít több mint 500 millió dollárt arra, hogy az Egyesült Államok kifizesse adósságát az UNESCO felé, és ezzel lehetővé váljon, hogy az ország újra teljes jogú tag legyen.