A temetkezési egyesületek azt javasolják, tartsuk a temetőben hozzátartozóink hamvait

GYÁSZ
2023 június 14., 15:51

A hamvakat tartalmazó urnák helye a temetőben van - közölték temetkezési egyesületek szerdán az MTI-vel. Ezt azért tartják jobb megoldásnak, mert megakasztja a gyászfeldolgozást, továbbá kegyeletsértéshez, illetve mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ha valaki a temető helyett otthon tárolja a hozzátartozója hamvait tartalmazó urnát. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, valamint a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete azután adott ki közös nyilatkozatot, hogy egy németországi csomagmegőrzőben találták meg egy magyar férfi hamvait.

Közleményük szerint a szakma egyre gyakrabban találkozik olyan esetekkel, amikor közparkokban, hulladéktárolókban találnak urnákat, illetve a hamvak természetes vízbe történő engedése után természetvédelmi területen illegális síremléket állítanak fel. Fiala János például a műsorában porszívózta fel az apja kiszóródott hamvait.

A temetkezési egyesületek szerint az urna hazavitele mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ebben az esetben ugyanis nincs szertartás és sírhely sem, ahol a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak leróhatnák kegyeletüket vagy tisztelettel adózhatnának az elhunyt emléke előtt. A magyar szabályozás ezért az urna kiadását nyilatkozathoz köti, ebben a hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja, és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét.

Az tehát, aki egy elhagyott urnáról korábban nyilatkozatot tett, kegyeletsértést követ el, és ezért jogi úton támadható. Az itthon történt hamvasztás esetén az urnák az azokon lévő nyilvántartási szám alapján beazonosíthatóak. Mindemellett pszichológusi vélemények szerint az urnák hazavitele akadályozza a gyászfeldolgozást, ennek pedig idővel komoly mentális és pszichés következményei lehetnek.