Felbukkant a parlament honlapján a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása

POLITIKA
2023 június 15., 06:34

Szerepel a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása a parlament júniusi-júliusi üléstervében, írja az atv.hu, ugyanakkor azt még nem látni, hogy pontosan mikorra írhatnák ki a zárószavazást.

A parlament honlapján “Az Országgyűlés 2023. évi június-július havi ülésterve” dokumentumban bukkant fel a “A svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásától szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat”.

Mint a lap írja, az általános és a részletes vitája a svéd csatlakozás kérdésének már lezárult tavasszal, de akkor végül a parlament csak a finn csatlakozásról szavazott. A magyar kormány hónapok óta rendkívül kínos zsarolást mutatott be Svédország csatlakozásával kapcsolatban, pont úgy, ahogy az Erdogan vezette Törökország is teszi.

A parlament pénteken rendkívüli ülésszakot tart, majd a tervek szerint két hétig nem ülésezik, várhatóak júliusban jöhet majd a szavazás. A Szabad Európa korábban diplomáciai források alapján szintén erről írt, illetve hogy várhatóan a július 11-én kezdődő vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt a török és a magyar parlament is rábólinthat a svédek csatlakozására.

A magyar késlekedés nyugati szövetségeseinkkel való viszonynak is sokat ártott, eheti hír volt, hogy 735 millió dolláros fegyvereladást akadályoz Magyarországnak egy republikánus szenátor a svéd NATO-csatlakozás gáncsolása miatt.