Texasban mostantól csak szülői engedéllyel regisztrálhatnak a 18 év alattiak a közösségi médiára

külföld
2023 június 15., 10:08

Texas szerdán elfogadott egy átfogó új közösségi médiatörvényt, amely megtiltja a 18 év alatti felhasználóknak a közösségi oldalak elérését vagy fiók létrehozását szülői engedély nélkül.

A törvény értelmében mielőtt a közösségi oldalak üzemeltetői elfogadnák a regisztrációt, engedélyt kell szerezniük a kiskorúak szüleitől. Mi több, a szülők még akkor is bármikor ellenőrizhetik a gyerekük közösségi oldalát, ha már egyszer megadták a regisztráláshoz az engedélyt. A szolgáltatóknak „egy egyszerű és könnyen hozzáférhető módszert” kell létrehozniuk ezen kérések teljesítésére.

A texasi képviselők szerint a törvényre azért van szükség, hogy a platformok által okozott károkat mérsékeljék.

„Gyermekeinket mindenféle ártalom éri a digitális platformoknak és ragadozó algoritmusoknak való túlzott kitettség miatt, ami az önsértések, az öngyilkosságok, a kábítószer-használat, a szexuális kizsákmányolás, az embercsempészet és más mentális egészségügyi problémák megnövekedett arányában nyilvánul meg” - mondta a törvényt benyújtója, Shelby Slawson.

A törvény egyébként nemcsak a közösségi médiára vonatkozik, hanem minden olyan weboldalra, ahol regisztrálni kell, és gyűjtik a felhasználók adatait. (Gizmodo)