Szikora Róbert visszasírja a kádárista cenzúrát

KULTÚRA
2023 június 18., 12:51

Alice Cooperről valószínűleg kevés embernek jut eszébe az államszocializmus, de Szikora Róbert, úgy tűnik, ebbe a kis csoportba tartozik. Amikor ugyanis a Ripost, elég nyilvánvalóan provokatív szándékkal megkérdezte a mélyen vallásos táncdalénekest arról, mit gondol az amerikai rockművészről, akinek színpadi perszónáját és szövegeit is nagyban áthatja a horror esztétika, Szikora rögtön arról kezdett beszélni, hogy milyen jó volt, hogy régen cenzorok ellenőrizték, milyen zenét lehet játszani, és mit nem.

photo_camera Fotó: ERHAN SEVENLER/Anadolu Agency via AFP

Az R'GO és Hungária zenekarokból ismert énekes szerint az olyan előadók, mint Alice Cooper és Marylin Manson szellemi fertőzést hoznak az országba, sőt, Coopert nem is embernek, hanem "lénynek" nevezte, aki most ennek a fertőzésnek a gócpontja lesz. A kamaszok pedig, akik elmennek a koncertre, roppant fogékonyak, és befolyásolhatók, ezért és elhiszik, hogy jó az, amit Cooper képvisel. "Pedig ez is olyan, mint a háború, nemcsak az ember testét, a lelkét is megöli! Mint az éhes oroszlán, köröz az emberek felett, nézi, kit vigyen el!"

Szikora visszasírja az időket, amikor az Országos Rendező Iroda minden dalszöveget elolvasott és engedélyezett, és cenzúrázott mindent, amit valamiért károsnak talált. "Mert igenis itt a példa, szükség lenne rá, mert így is annyi minden szenny ömlik a fiatalokra! Ezt is be kellene tiltani."

Szikora Róbert hírnök a NEK-en
photo_camera Szikora Róbert imádkozik, talán azért, hogy visszatérjen az ORI. Fotó: Facebook/nek2021

Hogy Szikorának mennyire van igaza abban, hogy a fiatalokra ömlik a szenny Alice Cooper koncertjén, azt nem tudom, de van egy sejtésem, hogy a 75 éves rocker koncertjére inkább a befolyásolható kamaszok szülei mennek majd el és bővel 40 fölött lesz az átlagéletkor. Azt pedig már az olvasókra bízom, hogy Alice Cooper szövegei károsabbak a fiatal léleknek, vagy az, hogy " A nyakkendőmön volt egy bombanő, A zöld jakómat vettem fel." Részemről kiegyezhetünk döntetlenben. (RTL)

Kiegészítés: A cikk megjelenése után egy kedves olvasónk, Attila felhívta a figyelmemet egy olyan tényezőre, amit érdemes lenne talán Szikora Róbertnek is megüzenni: Alice Cooper hívő keresztény ember. Ebben a 2007-es BBC interjúban például arról beszél, hogy a Biblia minden egyes szavában hisz, de a Biblia sehol nem írja, hogy nem lehet rockzenét játszani vagy kicsit ijesztő, kicsit vicces showműsorokat csinálni. És bár a szövegei cinikusak vagy szatirikusak, a műsorában vagy magánéletében sosem káromkodott, sosem kellett meztelenkedéssel vagy hasonló elemekkel megragadnia a közönség figyelmét. Ő maga pedig szerinte keresztényhez méltó életet él, hűséges a feleségéhez, nem beszél istenkáromló módon és nem iszik. Ez nem volt mindig így, több interjúban is beszélt arról, hogy a 80-es évek közepéig nagyon magas szinten funkcionáló alkoholista volt, de szerinte isteni közbeavatkozásra sikerült letennie az italt.

Sőt, Szikora Róberttel valószínűleg egyetértve arról is beszélt korábban, hogy bár sokan hasonlítják őt Marylin Mansonhoz, pontosabban mondják azt, hogy ő szolgálta a mintát Mansonnak, ő mindig is kritikus volt Manson keresztényellenes nézeteivel szemben. Úgyhogy Szikora Róbertnek ahelyett, hogy Alice Cooperre eresztené a kádárista kultúrpolitika szellemét, lehet, hogy inkább el kellene mennie a július 18-i budapesti koncertre és aztán beszélgetnie kicsit Cooperrel, mert sok lenne a közös téma.