Bloomberg: Az MNB alapítványi pénzeit kezelő cég luxusingatlanokat vásárol Európa-szerte

gazdaság
2023 június 20., 15:44

A Bloomberg arról írt, hogy az MNB alapítványi pénzeit kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. résztulajdonában lévő GTC Hungary görögországi, svájci és franciaországi luxusingatlanokat venne.

A GTC Hungary a lengyel központú GTC (Globe Trade Center) SA leányvállalata. Az Optima Zrt. – ami az MNB 1 milliárd dolláros alapítványi vagyonának kezelésére létrehozott szervezet – 2020-ban szállt be a cégbe, azóta a legnagyobb résztulajdonosa. A cég főprofilja eddig a kelet-közép-európai irodapiac volt, Magyarországon, Szerbiában, Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában és Horvátországban vannak irodaházaik – írja a HVG.

Idén akkora vesztesége lesz az MNB-nek, hogy abból kijönne Paks II. fele, de a GDP 2,5-3 százalékára tehető hiányt az adófizetők pótolják majd. Az MNB amúgy sokáig nyereséges volt (a forint szándékos leértékelése miatt), abból a profitból futja luxusingatlanokra és a jegybankelnök fiának a milliárdos profitjára.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

A varsói tőzsdén jegyzett GTC részvényei egyébként estek a hírre, hogy a cég tárgyal az Ultima Capital SA többségi részesedésének megszerzéséről. Az Ultima Capitalnak többek között a görögországi Korfún, a franciaországi Cannes-ban, és a luxussíközpontként ismert svájci Gstaadban vannak ingatlanjai. Az ügylet 1,5 milliárd dolláros lehet, bár a részvényesek legalább 80 százalékának bele kell egyeznie.