Matolcsy Ádám és baráti köre jól megszedte magát a 400 milliárdos veszteséget termelő jegybankon

család
2023 június 05., 17:42

A Magyar Nemzeti Bank 400 milliárd forintos vesztesége ellenére is nyereségesek lettek tavaly a jegybank rendszeres partnerei.

Az MNB székházát 2021-ben kezdték el felújítani és a tervek szerint a jegybank alapításának 100. évfordulójára, 2024-re lesz kész, a megbízási szerződés szerint 54 milliárdért. A Raw Development Kft. tulajdonosa Somlai Bálint, aki a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja. A cég árbevétele tavaly az egy évvel korábbinak a fele, profitja az ötöde lett, de a céget tulajdonló holding, a Somlai Invest tavaly növelte a profitját: 8,6 milliárdról 13,6 milliárd forintra. (Osztalékot nem vettek ki.)

Somlai Bálint és Matolcsy Ádám a Sziget VIP-ben 2017 augusztusán
photo_camera Somlai Bálint és Matolcsy Ádám a Sziget VIP-ben 2017 augusztusán Fotó: Botos Tamás/444

Matolcsy Ádám másik barátja, Száraz István látja el az MNB kommunikációs feladatait: a cége, a Frank Digital tavaly szinte teljes árbevételét (3,3 milliárd forint) az MNB-től kapta, ennek 20 százaléka, 718 millió forint volt a tiszta profit.

Száraz István a NER-elit kedvenc éttermében, a Félixben eszik
photo_camera Száraz István a NER-elit kedvenc éttermében, a Félixben eszik Fotó: Németh Dániel/444

De jól ment Matolcsy György fiának bútorcége, a Balaton Bútor is, az MNB által felújított egykori Postapalota bútorozását végezte: a profitja tavaly az előző évi duplája, 300 millió forint lett, amit Matolcsy Ádám osztalékként ki is vett a cégből – írta meg az RTL.

Számos gazdasági csodának lehettünk tanúi az elmúlt 12 évben, de talán egy sem volt olyan extrém, olyan merész, olyan hivalkodó, mint a jegybankelnök fiának és barátainak mesés meggazdagodása. Erről szólt a Magyar Jeti egyik része is:

link Forrás