Prigozsinék a levegőbe lövöldözve vonultak ki Rosztovból, szinte egész Oroszországban feloldották az útkorlátozásokat

káosz
2023 június 25., 05:57

Úgy tűnik, sikerült véget vetni a Prigozsin-féle puccskísérletnek azzal, hogy a Kreml szabad elvonulást ígért a lázadozó Wagner-vezérnek Fehéroroszország felé. Szombat este a zsoldosok ki is vonultak a dél-oroszországi Rosztovból, amit egy napra foglaltak el.

Rosztoviak fényképezkednek a Wagner harckocsijai előtt
photo_camera Rosztoviak fényképezkednek a Wagner harckocsijai előtt Fotó: FEODOR LARIN/Anadolu Agency via AFP

Az erről megjelent felvételek tanúsága szerint a helyiek sztárként ünnepelték Prigozsinékat, akik búcsúzásként néha a levegőbe eresztettek néhány sorozatot. Vaszilij Golubev rosztovi kormányzó szerint a Wagner konvojai vasárnap reggelre elhagyták a várost.

link Forrás

Vasárnap reggelre Oroszországban feloldották a felkelés miatti útkorlátozások nagy részét. Ugyanakkor a TASZSZ állami hírügynökség szerint az M-4 Don autópályán Moszkva és Tula térségében továbbra sem lehet haladni. Szombaton lehetett olyan felvételeket látni, miszerint ezen a részen markolókkal szedték fel az utat, hogy ezzel lassítsák a Moszkva felé tartó wagnereseket.

photo_camera Fotó: FEODOR LARIN/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Az orosz vezetés egyelőre nem sokat tudott hozzáfűzni a történtekhez, miközben az egynapos felfordulás alatt Prigozsinék több katonai helikoptert lelőttek, valamint legalább egy tucatnyi orosz katonát megöltek. Egyedül Ramzan Kadirov csecsen elnök írt arról nyiltan az oldalán, hogy ezúttal sikerült elkerülni a vérontást, de még bekövetkezhet. „Azt hittem, néhány emberben meg lehet bízni, hogy őszintén szeretik a hazájukat, mint igazi hazafiak, csontjaik csontvelőjéig. De kiderült, hogy személyes ambíciók, előnyök és arrogancia miatt az emberek magasról tesznek a hazaszeretetre.” Arra szólította fel a wagnereseket, hogy legyenek józanok, mert az ilyen viselkedés katasztrófához vezethet.

photo_camera Fotó: ROMAN ROMOKHOV/AFP

Az amerikai Háborúkutató Intézet (IWS) a szombati eseményeket úgy értékelte, hogy az orosz vezetés helyzete most elég ingatag, mivel a fehérorosz elnökkel kötött alku csak átmeneti megoldás lehet, mivel Prigozsin lázadása súlyos gyengeségekre mutatott rá a Kremlben és az orosz védelmi minisztériumban. Ezért sem gondolják, hogy az egész eseménysor csak valamiféle színjáték lett volna. Putyin számára megalázó volt, hogy nem tudtak időben reagálni, valamint az is kiderült, hogy az ukrajnai háború miatt mennyire kimerültek az orosz hadsereg tartalékai. Ráadásul Rosztov lakossága sem állt ellen, inkább ünnepelték a zsoldosokat.