Őspizzát ábrázoló festményt találtak Pompeiiben

Történelem
2023 június 27., 16:50
photo_camera Fotó: Parco Archeologico di Pompei/AFP

Régészek az ókori római Pompeii városában feltártak egy festményt, ami az olasz pizza előfutárát ábrázolhatja. A 2000 éves freskón látható lapos kenyér „a modern étel távoli őse lehet” – közölte az olasz kulturális minisztérium. Csakhogy hiányoznak belőle a klasszikus összetevők ahhoz, hogy technikailag pizzának lehessen tekinteni.

A freskót egy pékség melletti ház előszobájában találták meg a dél-olaszországi helyszínen végzett legutóbbi ásatások során. Az épületet a 19. században részben feltárták, majd idén januárban újra elkezdték az ásást – közel 2000 évvel a várost elborító vulkánkitörés után.

Az UNESCO Világörökség részét képező park régészei szerint az újonnan feltárt, borospohár mellé festett laposkenyeret ábrázoló freskót gyümölccsel (például gránátalmával vagy datolyával) fogyaszthatták, vagy fűszerekkel és egyfajta pestóval díszítették.

photo_camera Fotó: Parco Archeologico di Pompei/AFP

Gabriel Zuchtriegel, Pompeii igazgatója szerint ez megmutatja a kontrasztot a „takarékos és egyszerű étkezés” meg az „ezüsttálcák luxusa” között. „Hogyan ne gondolhatnánk e tekintetben a pizzára, ami szintén a »szegények« ételeként született Dél-Olaszországban, de mára meghódította a világot, és csillagos éttermekben is szolgálják” – mondta.

A Vezúv 79-es kitörése hamuba temette Pompeiit, megmerevítve a várost és lakóit. A 16. századi felfedezése óta a lelőhely gazdag forrás a régészeknek.

A helyszín mindössze 23 km-re található Nápolytól, az UNESCO által védett olasz pizza későbbi otthonától. A pizza kifejezést először a 10. században jegyezték fel egy latin kéziratban a dél-olaszországi Gaeta városában, de a modern pizza atyjának a 19. században élt Raffaele Espositót tartják. (BBC)