188 millió forint értékű ámbrát találtak egy elpusztult bálna emésztőrendszerében

ÁLLAT
2023 július 04., 18:41

Félmillió eurót, átszámítva körülbelül 188 millió forintot érő ámbrát találtak a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma partjainál elpusztult bálna boncolásakor az állat bélrendszerében, írja a Guardian alapján az MTI.

Ámbráscetek a Karib-tengeren, Dominikánál.
photo_camera Ámbráscetek a Karib-tengeren, Dominikánál. Fotó: FRANCO BANFI/Biosphoto via AFP

A boncolást végző Antonio Fernández Rodríguez patológus, a Las Palmas-i Egyetem állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági intézetének vezetője arra gyanakodott, hogy a partra vetődött bálna emésztési problémák miatt pusztulhatott el. Az állat bélrendszerét feltárva találta meg az 50-60 centiméter átmérőjű, 9,5 kilogramm súlyú követ.

Az ámbra az ámbráscetek emésztőrendszerében keletkezik, az elfogyasztott tintahal egy részét nem tudják megemészteni, és kihányják. Ha az ámbra természetes úton távozik az állat szervezetéből, a víz felszínén lebeg, ezért lebegő aranynak nevezik. Előfordul ugyanakkor az is, hogy túl nagyra nő és károsítja az állat bélrendszerét, ezzel megöli a bálnát. Az ámbra olyan szagtalan alkoholt tartalmaz, amely meghosszabbítja az illatok élettartamát, ezért a parfümkészítők előszeretettel használják.