Agysérülést és brutális sérüléseket szenvedett a Csecsenföldön megtámadott és megvert újságírónő

külföld
2023 július 06., 07:50

A Novaja Gazeta szerint újságírójuk, Jelena Milasina több más sérülés mellett agysérülést szenvedett, és csak a karján 14 törést találtak. A lap által közzétett fotók szerint Milasina mindkét karja be van gipszelve, arca sérült, és az egész hátát zúzódások borítják. Milasina azt mondta, a fegyveres támadók megfenyegették, hogy levágják az ujjait, ha nem adja meg a telefonja feloldásához szükséges kódot, majd egy csővel verték az ujjait.

photo_camera Fotó: CREW AGAINST TORTURE/via REUTERS

A Novaja Gazeta újságíróját és Alekszandr Nyemov ügyvédet kedden támadták meg, azután, hogy Csecsenföld oroszországi régiójába érkeztek egy bírósági tárgyalásra egy nő ügyében, akit politikai okokból jogtalanul üldöztek. A reptér közelében autójukat három autó és tucatnyi maszkos támadó állította meg. Botokkal verték őket, a fejükhöz fegyvert szegeztek, Milasina haját leborotválták és zöld színű fertőtlenítővel öntötték le. Azt mondta, a támadók csak a felszerelését vitték el, a pénzhez és más értéktárgyakhoz nem nyúltak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „súlyos támadásnak” nevezte a történteket, ami megfogalmazása szerint „energikus intézkedéseket indokol”. Alekszandr Basztrjkin, az ország legfőbb állami bűnügyi nyomozóhatóságának vezetője vizsgálatot rendelt el, és a bizottság csecsenföldi kirendeltsége is vizsgálatot indított.

A Moszkva által támogatott csecsenföldi vezető, Ramzan Kadirov, aki korábban „terroristának” nevezte Milasinát, csak annyit közölt, a regionális hatóságok vizsgálatot indítottak, és felkutatják a támadókat. (AFP)