Spanyol fiatalok okoztak káoszt Kelenföldön, 3 óra késéssel indult el a Ljubljanába tartó vonat

közlekedés
2023 július 06., 14:26

Többen rosszul lettek csütörtök reggel a Kelenföldi pályaudvaron, miután spanyol fiatalok lepték el a Budapestről Ljubljanába induló InterCityt, írja a hvg.hu. A vonat eredetileg reggel kilenckor indult a Déli pályaudvarról, de Kelenföldről csak 12 óra után tudott továbbindulni. A MÁV vonatinfóján azt írták, tömeges utasforgalom miatti késés történt.

Szerelvények a Nyugati pályaudvaron
photo_camera
Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

A lap újságírója pont a vonaton volt, aki szerint a vagonokat ellepő tömeg miatt a vonatról le kellett menekíteni egy terhes nőt, aki pánikrohamot kapott, és egy idős nőt is, aki rosszul lett. A tömeg olyan spanyol fiatalokból áll, akik egész Európára szóló ingyenes jeggyel utaznak, ennél fogva nem kell külön vonatjegyet vásárolniuk, és így nem jelenik meg az utasigény az érintett közlekedési vállalatok rendszereiben. A lap szerint ez nem volt egyedi eset, hasonló tömegjelenetek Európa-szerte előfordultak már.

A vonathoz végül hozzákapcsoltak három kocsit, majd megint lekapcsoltak egyet, majd visszakapcsolták, de ez sem enyhített sokat a tömegnyomoron. Ezután állítólag egy ideig azért nem indult a vonat, mert nem volt masiniszta. Végül 12 óra után pár perccel sikerült orvosolni minden problémát, a lap szerint a fiatalok vonat szerte tapssal és hujjogással köszöntötték, hogy elindultak.

Frissítés (18:42)

A MÁV sajtóosztálya a lap kérdésére azt írta, hogy a több száz spanyol fiatal - aki elfoglalta a helyjeggyel utazók ülőhelyeit is - nem jelezte előre utazási szándékát. A vasúttársaság ezúton is nyomatékosan kérte, hogy a nagyobb számú csoportok utazását előre jelentsék le, hogy tervezett szerelvényerősítéssel készülhessen a megnövekedett utasforgalmi igényre.

A munkatársak mindent megtettek váratlan helyzet mielőbbi rendezése érdekében, folyamatosan segítettek az utasok tájékoztatásában, vizet osztottak a fedélzeten tartózkodóknak, miközben két plusz kocsit csatoltak a szerelvényhez, amire “így mindenki felfért”, írták.

Ahogy azt is, hogy a napokban mutatkozott jelentős horvátországi utazási igényre felkészültek, és a tervezetten felül további négy kocsival indították és indítják vonatjaikat, amikre így is elkelt minden jegy.