Beperli a Fővárosi Vízművek az államot

Budapest
2023 július 13., 12:32

Bepereli a magyar államot a Fővárosi Vízművek, mert 2014 óta ugyanazon az áron kell vizet szolgáltatnia a gazdasági szereplőknek és az állami szolgáltatóknak, amiért semmilyen kompenzációt nem kap, közölte Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az Inforádiónak. Hozzátette: a cégnek 2023-ban mintegy 10 milliárd forintos vesztesége lesz, miközben 2,3 milliárd forintot fizetnek be közműadóként az államkasszába.

Az 5 ezer kilométer vízvezeték-hálózatból 2 ezer kilométer elöregedett. A fejlesztések elmaradásának fő oka, hogy a Fővárosi Vízművek veszteséges. A magyar állam ugyanis tíz évvel ezelőtt rögzítette a vízárakat, de nem csak a lakosságiakat,

mondta Tüttő. A magyar kormány korábban keresztülvitt egy törvényt, ami kimondja, hogy meg kell térülniük a vízdíjaknak.

Vagyis 2014 óta az illetékes miniszternek minden évben meg kellett volna állapítania az a vízdíjat, ami mellett megtérülnek az ivóvíz-szolgáltatás költségei. Ám ez azóta egyszer sem történt meg

– magyarázta Tüttő. Ezért indít pert a Fővárosi Vízművek az állammal szemben, mert „ezzel a mulasztásával kárt okozott a közösségnek”.