Zavarok két német reptéren: klímaaktivisták ragasztották le magukat a futópályán

külföld
2023 július 13., 09:48

Az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái okoztak fennakadást a hamburgi és a düsseldorfi repülőtéren csütörtökön, miután a biztonsági kerítést átvágva bejutottak a létesítmények területére, és az aszfalthoz ragasztották magukat - közölték a hatóságok. Az Utolsó Nemzedék bejelentette: az aktivisták a biztonsági kerítésen át jutottak be a létesítménybe.

photo_camera Akció a düsseldorfi repülőtéren.
Fotó: DAVID YOUNG/dpa Picture-Alliance via AFP

A hamburgi repülőtéren reggel hat óta szünetel a járatüzemeltetés, miután kilenc ember bejutott a létesítmény területére, és közülük nyolcan a földhöz ragasztották magukat. Az aktivistákat a rendőrség megpróbálja eltávolítani a területről. A hamburgi repülőtér tájékoztatása szerint körülbelül tucatnyi járatot töröltek, és nem zárható ki, hogy a nap folyamán további fennakadások lesznek.

A düsseldorfi repülőtéren hasonló akció volt, itt hét aktivista okozott fennakadást, miután hozzáragasztották magukat a futópályához. A klímaaktivisták itt is a biztonsági kerítésen keresztül jutottak be a repülőtér területére. Tevékenységükkel jelentős fennakadásokat okoztak a reptér üzemeltetésében.

Az Utolsó Nemzedék jelezte: a német kormány klímaválság területén megmutatkozó cselekvésképtelensége és törvényszegése ellen tiltakoznak. Korábban számos figyelemfelkeltő akciót szerveztek, és többször ragasztották magukat az aszfalthoz forgalmas területeken, vagy dobáltak meg étellel és itallal híres műalkotásokat.