Kövér László egy kápolnát ünnepelt Pördeföldén, és elmondta, hol nem lehet és hol nem érdemes élni

belföld
2023 július 15., 11:31

A nagyjából ötven lakosú zalai kistelepülésen, Pördeföldén járt szombaton Kövér László házelnök, hogy részt vegyen a Jézus szíve kápolna felszentelésének harmincadik évfordulóján. És kiderült, hogy még ennek a marcona öregúrnak tetsző közjogi méltóságnak is magasztos tud lenni a lelke, ha az esemény felszabadítja benne a transzcendenst.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Néhány megindító, felemelő, hitet, reményt és bizakodás adó gondolatot hadd osszunk meg mi is – az MTI-nek hála – a kedves olvasóval.

  • Napjainkra már nincsenek illúzióink Európával kapcsolatban, ám európai eszményeinket ma sem vagyunk hajlandóak feladni, mert eszmények nélkül nem lehet, illúziókban pedig nem érdemes élni.
  • Pördefölde történetében „tükröződik az elmúlt ezredévi magyar megmaradás története, azé a megmaradásé, amelyet az égi és az e világi eszményeinkhez a legnehezebb körülmények között is fennálló ragaszkodás segített”.
  • Keresztény emberként örök égi eszmény Jézus Krisztus, európaiként e világi eszmény „a mindenkinek szabadságot, biztonságot, jólétet és méltányosságot nyújtó Európa”.
  • A magyarok e világi eszménye a független és igazságos magyar állam, amely képes szolgálni és megóvni a nemzetet, segíteni a szülőföldön boldogulást és gyarapodást szerte a Kárpát-medencében.
  • „A ránk leselkedő gonosz legyőzéséhez mindig égi eszményünk, Jézus adott erőt”.
  • Pördeföldén „megsüvegelendő kőkemény kétkezi munkával keresik a kenyerüket”, mégis, vagy talán éppen ezért mindig fontos volt számukra a templom.
  • A község mintegy ötven fős közössége Jézus szavaival azt üzeni az ötszáz milliós európai közösségnek: ne félj, csak higgy! Ma nincs ennél fontosabb üzenet, hogy Európa az európai emberekké maradhasson.