Állampapír-vásárlásra kell ösztönözniük a bankoknak az ügyfeleket

gazdaság
2023 július 17., 09:31

„A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaik a jelenlegi szankciós infláció mellett is megőrizhessék értéküket” – írta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn. Arról is írtak, hogy a lakossági folyószámlákon található mintegy 7 ezer milliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben jelentősen veszít az értékéből.

OTP bankfiók Egerben 2019. november 3-án.
photo_camera OTP bankfiók Egerben 2019. november 3-án. Illusztráció: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

„A családok megtakarításának és a pénzügyi tudatosságának növelése érdekében a kormány azt a döntést hozta, hogy a bankoknak kötelező módon, összehasonlítással szükséges tájékoztatniuk ügyfeleiket megtakarítási lehetőségeikről, a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, bemutatva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé.”A tájékoztató levél tartalmi és formai elvárásait a kormány miniszteri rendeletben határozza meg, ennek társadalmi vitája hamarosan megkezdődik, írta a GFM, hozzátéve, hogy a kötelező tájékoztatás része azon négy elemből álló intézkedéscsomagnak, aminek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése. „A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el” – zárja a közleményt a minisztérium.

Az államnak pénzre van szüksége, ezért a kormány mostanában mindent megtesz, hogy az állampapírok felé terelje a megtakarításokat. Újabb adóterhet tettek a nem állampapírban lévő megtakarítások nagy részére, a pénzintézeteknek tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket, mennyit buknak, ha állampapír helyett náluk tartják a pénzüket, nemrég pedig a KRÉTA rendszerüzenetein keresztül bombázták a végzős diákok szüleit azzal, hogy a gyerek ballagásra vagy tanévzáróra kapott pénzét is tegyék állampapírba.