Szociális adót fizettet a kormány a megtakarítások után

gazdaság
2023 június 01., 16:36

A meglévő 15%-os kamatadó mellé 13%-os szociális hozzájárulást, szochót vezet be a kormány a megtakarítási formák egy részére, amelyet a július 1-je után keletkező kamatokra és az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell megfizetni – jelent meg a Portfolio.hu cikke szerint egy szerdai kormányrendeletben.

Az ingatlanalapok befektetési jegyeire, a részvényekre és az állampapírokra nem vonatkozik az új teher, a bankbetétekre, egyéb nyilvános befektetési jegyekre és kötvényekre igen.

A kormányrendelet alapján a természetes személyeket szocho-fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után.

A Portfolio-cikk így részletezi a tudnivalókat:

  • a hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatályba lépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik;
  • a nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatályba lépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára vonatkozik;
  • A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatályba lépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik;
  • a megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatályba lépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére vonatkozik.

A lap megjegyzi, az érintett megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után továbbra is meg kell fizetni a 15%-os személyi jövedelemadót is.