Litvánia lezárná a Fehéroroszországgal közös határokat

külföld
2023 augusztus 03., 11:54

Litvánia szerint meg kell fontolni a Fehéroroszországgal közös határ lezárását, amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni - jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön az északkelet-lengyelországi Suwalki városában, a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten.

Nauseda szerint a Fehéroroszországba telepített orosz Wagner-zsoldosok "nagy kísértést jelenthetnek" Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy NATO-tagállamokkal szembeni provokációkhoz használják fel őket. A Suwalki-folyosó továbbra is a fehérorosz és orosz szolgálatok provokációinak lehetséges célpontja marad - jelentette ki a litván elnök. A Suwalki-folyosó Lengyelország északkeleti csücskében található. A NATO szempontjából stratégiai fontosságú térségről van szó, amely összeköti Lengyelországot és - Litvánián keresztül - a szintén NATO-hoz tartozó három balti államot. Egyúttal elválasztja egymástól a kalinyingrádi orosz exklávét és az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországot. A litván elnök szerint a fehéroroszországi helyzetet átfogóan kell szemlélni, mivel a Wagner-csoport jelenléte csak az egyik tényezője a kiéleződő helyzetnek. Fehéroroszország folytatja a nukleáris fegyverek telepítési tervének megvalósítását területén, emellett "nagyon agresszív retorikát" alkalmaz szomszédaival szemben. Megnyitotta a litván fővárostól 40 kilométerre fekvő, orosz technológiájú asztraveci atomerőmű második blokkját, és rendelkezésre bocsátja Fehéroroszország területét az orosz hadsereg számára, amely Ukrajnával szembeni akciót tervezhet - sorolta Nauseda.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök „rendkívül veszélyesnek” nevezte a Wagner-csoportot, amelyet szerinte destabilizálás céljából irányítanak át a NATO keleti szárnyára. Oroszország és Fehéroroszország "fokozza a határokra nehezedő nyomást, növelik a provokációk számát" - jelentette ki a lengyel kormányfő. Szerinte számítani kell arra, hogy az ilyen provokációból egyre több lesz, céljuk "káosz és bizonytalanság keltése, a NATO keleti szárnya gyengeségének kimutatása".Nem csoda, hogy Morawiecki keményen fogalmaz, alig két napja kényszerült magyarázkodásra Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki állítása szerint valójában csak viccelt, amikor július 23-án arról beszélt Szentpéterváron, hogy az országába érkezett wagneres zsoldosok „Varsóba, Rzeszówba akartak menni”. Július 29-én Morawiecki már arról számolt be, hogy a Wagner több mint száz zsoldosa a fehéroroszországi Hrodna melletti Suwałki folyosó felé vonult.

(MTI)