Kínai vegyianyag-elosztó Budapest határában: Rogán Antal februárban támogató levelet küldött, a jövő hónapban már le is szerződhetnek

gazdaság
2023 augusztus 07., 06:11

Rogán Antal propagandaminiszter a kormány nevében hivatalosan támogatta egy magyarországi kínai vegyianyag-elosztó terveit, írja a Direkt36 kiszivárgott dokumentumok alapján. Az oknyomozó portál birtokába került egyik iratban ugyanis az áll:

„ahhoz, hogy a projekt Magyarországon valósuljon meg, és ezzel az egyedi lehetőséggel élhessen, 2023. február 3-án Rogán Antal Miniszter Úr a kínai fél számára küldött egy támogató levelet”.

Orbán Viktort a parlamentben július 3-án kérdezték a vegyianyag-elosztóról. A miniszterelnök akkor azt mondta: „A felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat”. Üzemről valóban nincs és nem is volt szó, a projekt kínai vegyi anyagok vasúti szállításáról és logisztikájáról szól – írja a Direkt36, amely az ügyben az első információkról június 27-én számolt be.

A terv az, hogy Budapest XXIII. kerületében, azaz Soroksáron, valamint Záhonyban jöjjön létre egy-egy olyan nagy vasúti vegyianyag-elosztó, amely azt segítené, hogy Kína ne csak Magyarország, de egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit elláthassa különféle vegyi anyagokkal. A magyar kormány nevében ezt a projektet támogatta Rogán februári levele, amely egy kormányzati döntés-előkészítés része – derül ki abból, hogy amikor a Direkt36 kikérte a dokumentumot, Rogán minisztériuma azzal a válasszal tagadta meg annak kiadását, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó.

A Direkt36 birtokába került kormányzati iratok szerint a kínai vasúti vegyianyag-elosztó projektről szóló kormányzati döntés már tavasszal megszületett, a hivatalos megállapodást a magyar és kínai fél idén szeptemberben tervezi megkötni.A Miniszterelnöki Kabinetirodán készült, a portál által megszerzett dokumentumok „Kína–Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ” néven említik a vasúti projektet. Azt írták, hogy Kína akár évi 2 millió egységkonténernyi vegyi anyagot is Európába küldene vasúton. Az ezeket fogadó logisztikai központ

egyik helyszíne egy olyan soroksári terület lenne, ami a lakóövezetek közvetlen szomszédságában van.

A BILK és a közeli soroksári lakóövezet
photo_camera A BILK és a közeli soroksári lakóövezet

A portál birtokába került egy „A következő lépés” című dokumentum arról, hogy a kormányzati támogató levelet milyen fogalmazással, és pontosan kiknek kell elküldenie a Kabinetirodának. Aszerint a projekt megvalósításához a magyar kormánynak írásban is ki kell fejeznie „részvételi és támogatási szándékát”, Magyarország jó adottságait is hangsúlyozni kell, valamint bele kell írni, hogy a projekt helyszínéül Záhonyt és a soroksári BILK terminált ajánlja a magyar kormány.

A Direkt36, amely megkeresésére a soroksári polgármester nem reagált, azt is közölte: a TASZ segítségével pert indítanak az iratok nyilvánosságáért. A cikkek megjelenése után a Rogán Antal irányítása alá tartó Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, ami teljes egészében idézünk: „A miniszterelnök és a kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését és így nem épül ilyen Magyarországon. Minden más csak rémhírkeltés és hírlapi kacsa.”