Kim Dzsongun leváltotta legfőbb tábornokát és háborús előkészületekre szólított fel

külföld
2023 augusztus 10., 06:24

Észak-Korea vezetője a Központi Katonai Bizottság ülésén bejelentette, hogy leváltotta Pak Szu Il vezérkari főnököt, majd „a háború lehetőségére való fokozottabb felkészülésre, a fegyvergyártás fokozására és a hadgyakorlatok kiterjesztésére” szólított fel.

photo_camera Fotó: STR/AFP

A korábbi vezérkari fünököt Ri Yong Gil tábornok váltotta, aki korábban az ország védelmi minisztere volt, és volt már a hadsereg vezérkari főnöke is. Amikor 2016-ban leváltották, sokan azt hitték, hogy kivégezték, de hónapokkal később előkerült, és kapott egy másik, magas rangú posztot.

Az észak-koreai állami média közlése szerint Kim Dzsongun „a fegyvergyártási kapacitás bővítését” tűzte ki célul, de részleteket nem közölt, csak annyit tudni, hogy a múlt héten fegyvergyárakat látogatott, ahol további rakéták és más fegyverek gyártását sürgette. A KCNA mindezt olyan képekkel illusztrálta, amiken az észak-koreai vezető egy térképen Szöulra és a dél-koreai fővárost körülvevő területekre mutogatott.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyvereket és rakétákat szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, de ezt Oroszország és Észak-Korea is tagadja. (Reuters)