Meghalt Jamie Reid, a Sex Pistols legendás punk grafikusa

MŰVÉSZET
2023 augusztus 10., 09:08

76 éves korában meghalt Jamie Reid anarchista punk grafikus, aki bár igen gazdag és fantasztikus életművet hagyott hátra, leginkább a Sex Pistols borítóinak, plakátjainak és posztereinek tervezőjeként, így a brit punk esztétikájának egyik megteremtőjeként ismert. Ennek a korszakának a legfelismerhetőbb motívumai az újságból kivágott betűkből összeragasztott zsaroló levelek stílusát felidéző feliratok és a kollázstechnika.

Az 1947-ben, Londonban született Reid 16 évesen iratkozott be a Wimbledon Art Schoolba, ahonnan egy másik művészeti iskolába, a Croydon Art Schoolba ment át, ott találkozott Malcolm McLarennel, a Sex Pistols kitalálójával és menedzserével, a brit punk elindítójával. Aki később Reidhez hasonlóan meghatározó figura volt a mozgalom esztétikájának kialakításában is, a barátnőjével, Vivienne Westwooddal együtt működtetett, SEX nevű butikon keresztül, ami a drága és elegáns Chelsea városrész lakóit sokkolta Londonban.

Az anarchista művész a Suburban Press nevű fanzin grafikus tervezőjeként csiszolta ki a stílusát a hetvenes évek legelején. Ilyen borítókkal:

És ilyen lenyűgöző, a fanzint népszerűsítő matricakészletekkel:

Aztán jött a punkzene. Ő tervezte a Sex Pistols logóját:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.