Egy nő indul a meggyilkolt politikus helyett az ecuadori elnökválasztáson

külföld
2023 augusztus 13., 05:40

A meggyilkolt ecuadori politikus helyett alelnökjelöltje, a 36 éves Andrea Gonzalez indul a Construye párt képviseletében az augusztus 20-ai választáson.

Új elnökjelölt felállítására azért volt szükség, mert a párt korábbi jelöltjét, Fernando Villavicenciót háromszor fejbe lőtték egy quitói kampánygyűlést követően. A rendőrség szerint a gyanúsítottak kolumbiai származásúak.

A 36 éves Gonzalez, akinek karrierje elsősorban a környezetvédelmi kérdésekre összpontosított, részt vesz a vasárnapi elnökválasztási vitán a fővárosban. A párt a közösségi médiában arról írt, hogy az új jelölt „garantálja” Villavicencio örökségét, „és ecuadoriak milliói fogják elkísérni e cél érdekében”. Gonzalez alelnökét még nem választotta ki a párt.

A korrupció és a drogkartellek ellen felszólaló Villavicenciót múlt hét szerda este ölték meg, amikor egy választási gyűlésről távozott, egyike volt az augusztus 20-ára tervezett elnökválasztás nyolc indulójának. Nem ő volt a legesélyesebb jelölt, de a halála tovább mélyíti az országban a szervezett bűnözés által okozott válságot. Villavicencio korábban beszélt arról, hogy a mexikói Sinaloa-kartell tagjai megfenyegették. A halála előtti utolsó beszédében azt ígérte, harcolni fog a korrupció ellen és több bűnözőt küld börtönbe. Mióta a drogkereskedők elkezdték használni az ország tengerparti kikötőit, évtizedek óta nem látott erőszakhullám szabadult el Ecuadorban. (BBC)