118%: a sokkoló előválasztási eredményekre sokkoló kamatemelés az épp megint összeomló Argentínában

külföld
2023 augusztus 14., 14:29

Váratlan és sokakat sokkoló eredmény született a vasárnapi elnöki előválasztáson Argentínában: a szélsőjobboldali, szélsőségesen antietatista, libertárius Javier Milei mintegy 30 százalékos szavazataránnyal nyert (vagyis ennyivel vezet a szavazatok 92 százalékának összeszámolása után). A Donald Trumpot istenítő, a bukott brazil elnök Bolsonaro támogatását élvező, a politikában eddig outsidernek számító közgazdász, aki rendszeresen bőrdzsekiben szokott fellépni a kampányrendezvényein is, az előzetes közvélemény-kutatások alapján nagyjából 20 százalékra számíthatott.

Az előválasztáson a legnagyobb ellenzéki koalíció, az Együtt a változásért 28 százalékot, a jelenlegi kormánykoalíció, az Unió a hazáért 27 százalékot kapott. Az ellenzék Patricia Bullrichot, míg a kormányoldal Sergio Massát indítja majd az elnökválasztáson, ami ősszel lesz, és amelyen most már esélyesként számolnak a merésznél is merészebb kormányprogramot megfogalmazó Mileivel.

Hogy mennyire merész? A programjában többek között olyan forradalmi ötletek vannak, hogy meg kell könnyíteni a magánszemélyek fegyverviselését, legalizálni kell az emberi szervek eladását. Továbbá büszkén hirdette, hogy a klímaváltozás hazugság, a szexuális felvilágosítás pedig családellenes trükk. És végül:

Milei szerint Argentína központi bankját be kell zárni, és a peso helyett az amerikai dollárt kell bevezetni az országban.Hogy az argentin jegybank és a befektetők mennyire örülnek a forradalmi ötletnek, sőt ötleteknek, és általában is Milei előretörésének, arról sokat elárulnak a hétfői gazdasági hírek: a Reuters arról számolt be, hogy az argentin peso dollárral szembeni árfolyamát 350-es szintre módosított a jegybank, ami 22 százalékos leértékelést jelent az eddigi hivatalos árfolyamhoz képest. Emellett az eddig is elképesztő 97 százalékról 118 százalékra emelték az irányadó kamatszintet. Az októberi választásig enyhítésre aligha lehet számítani, pláne, hogy – mint az a Portfolio.hu cikkéből kiderül – nemcsak az argentin pénz- és tőkepiacokon okozott komoly felfordulást a választási eredmény, a negatív hangulat a többi dél-amerikai piacra is átterjedt hétfőn.