A Wagner csoportot népszerűsítő oroszokat fogtak el Lengyelországban

háború
2023 augusztus 14., 11:48

A Wagner csoportot népszerűsítő matricák terjesztése miatt őrizetbe vettek két orosz állampolgárt Lengyelországban - közölte hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter. A két férfi Krakkóban és Varsóban terjesztette a propagandaanyagokat. Töbek között között kémkedéssel gyanúsították őket, és ideiglenes letartóztatásba kerültek, miután a lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) a rendőrséggel együttműködve őrizetbe vette őket.

A belügyminisztérium sajtóosztálya szerint a gyanúsítottak, Alexej T. és Andrej G. múlt csütörtökön krakkói, majd pénteken varsói házfalakat plakátoztak ki a Wagner csoport logóját ábrázoló matricákkal, We are here. Join us (Itt vagyunk. Csatlakozz hozzánk) felirattal. Valamint egy orosz nyelvű honlaphoz vezető QR-kód is szerepelt a matricákon.

A belügyminisztérium szerint a két orosznál összesen háromezer darab ilyen jellegű, Moszkvában beszerzett anyagot találtak, ebből mintegy 300 matricát sikerült kihelyezniük. Tevékenységükről folyamatosan fényképes dokumentációt készítették, ennek alapján akár 500 ezer rubelt (mintegy 1,7 millió forint) kaphattak.

Alexej T. és Andrej G. azt tervezte, hogy szombaton elhagyják Lengyelországot. Őrizetbe vételük után a krakkói ügyészség szervezett bűnözéssel és korrupció elleni harccal foglalkozó részlegén hallgatták ki őket.

Karol Borchólski, a lengyel ügyészség sajtóosztályának munkatársa közölte a sajtóval, hogy a két férfit többek között a külföldi hírszerzés javára folytatott kémkedéssel, egy terrorista bűntettek elkövetését célzó, nemzetközi fegyveres bűnszervezetben való részvétellel, valamint tiltott nemzetközi zsoldoscsoportba való verbuválással gyanúsították meg. Az említett tettekért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ukrajnai háborúban bevetett orosz katonai magáncég, a Wagner Fehéroroszországba való áttelepítése miatt Varsó megerősítette a fehérorosz határ védelmét, vezető lengyel politikusok pedig arra figyelmeztetettek, hogy a zsoldosokat felhasználhatják a lengyel-fehérorosz határ destabilizálására. Erre a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka is ráerősített, amikor azzal viccelődött, hogy az ukrán fronton edződött vendégei szívesen átnéznének Varsóba. (Meduza/MTI)