Bombával fenyegetőzött egy férfi egy maláj utasszállítón

külföld
2023 augusztus 15., 11:28

Vádat emeltek kedden Ausztráliában egy 45 éves férfi ellen, aki azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az Ausztráliából Malajziába tartó repülőgépet, amelynek fedélzetén utazott.

Az ausztrál rendőrség hétfőn tartóztatta le a canberrai Muhammad Arifot, három órával azután, hogy a Malaysia Airlines MH122-es járata, amelynek az utasa volt, visszatért a sydney-i repülőtérre. A rendőri jelentés szerint Arif a gépen agresszíven viselkedett, nem követte a személyzet utasításait és azt állította, hogy robbanóanyag van a fedélzeten.

A férfit az ellene felhozott vádak alapján tíz évi börtönre és több mint 15 ezer ausztrál dollár (3,4 millió forint) pénzbüntetésre ítélhetik. A vádlott kedden nem volt hajlandó rá, hogy elhagyja rendőrségi celláját, és videokapcsolaton keresztül jelenjen meg a sydney-i bíróság előtt. Védőügyvédje arra hivatkozott, hogy védence "súlyos mentális problémáktól szenved", és "nincs megfelelő elmeállapotban". Az ügy bírósági tárgyalását szerdára tűzték ki. A bíróság nem engedélyezte, hogy a vádlottat óvadék fejében szabadlábra helyezzék.

Az utasszállító repülőgép hétfőn indult Sydneyből 199 utassal és 12 fős személyzettel Kuala Lumpurba. Az egyik utas kedden elmondta, hogy Arif a felszállás előtt hangosan imádkozott, amivel felhívta magára a többiek figyelmét. Fél órával az indulás után pedig felállt a helyéről, lökdösni kezdte az utasokat és arra utalt, hogy robbanószer lehet a hátizsákjában. A repülőgép kapitánya ezért úgy döntött, hogy biztonsági okokból visszafordul.

A fedélzeten tartózkodó utasok aggodalmát fokozta, hogy leszállás után még három órát kellett várakozniuk a kifutón veszteglő gépen, miközben a hírekben már azt olvashatták, hogy elképzelhető, hogy bomba van a repülőn.

Karen Webb, Új-Dél-Wales rendőrfőnöke a várakozást azzal magyarázta, hogy nem tudhatták, a fenyegetődző férfi egyedül cselekszik, illetve esetleg segítői is vannak a fedélzeten vagy a gépen kívül. (MTI)