Fiatal nőket drogozott be és bántalmazott szexuálisan egy testvérpár új-zélandi éttermükben

nők elleni erőszak
2023 augusztus 24., 06:16

16 és 17 év börtönbüntetésre ítéltek két új-zélandi testvért, akik a vád szerint 18 nőt drogoztak be és bántalmaztak szexuálisan egy christchurchi étteremben, amit a testvérek vezettek.

A két férfi, a 40 éves Danny és a 38 éves Roberto Jaz négy éven keresztül 18 vendéget bántalmazott szexuálisan egy jól ismert belvárosi bár és étteremben, amelynek egyébként az apjuk a tulajdonosa, de őt nem vádolják semmilyen jogsértéssel. A nők többsége tinédzser volt vagy a 20-as évei elején járt.

Danny volt a bár menedzsere, Roberto pedig az étterem séfje, de a bárban is gyakran besegített. Mindketten Ausztráliában születtek, a 2000-es évek elején költöztek Új-Zélandra.

A testvérek létrehoztak egy WhatsApp-csoport, ahol megbeszélték a lehetséges célpontokat, hogy milyen randidrogot használjanak és fotókat is cseréltek az áldozatokról. Roberto öt fiatal nőt bántalmazott szexuálisan, közülük egyet az étteremben erőszakolt meg. Danny 15 nőt bántalmazott, akiket a bár mosdójába követett, mielőtt megtámadott. Összesen 69 vádpontban ítélték el őket, köztük nemi erőszakért, szeméremsértő testi sértésért, szexuális jogsértésért, tiltott kábítószer szállításáért, elkábításáért, valamint a nők beleegyezése nélküli intim felvételek készítéséért.

Csütörtökön a bíróságon hat nő tett nyilatkozatot, részletezve, hogy a bűncselekmények milyen hatással voltak rájuk. Néhányan egymás mellett állva olvasták fel nyilatkozataikat, hogy támogassák egymást. A testvérek közül Danny a szexuális bántalmazások egy részét elismerte, de egyik testvér sem tanúsított megbánást, az áldozatok nyilatkozatait rezzenéstelen arccal hallgatták végig. A két testvérnek a büntetésük legalább felet le kell tölteniük ahhoz, hogy feltételesen szabadulhassanak.

Az ügy az egész országban nagy felháborodást váltott ki, és sokak szerint azért olyan magas Új-Zélandon a családon belüli bántalmazás és szexuális erőszak aránya, mert a nőgyűlölet benne van a kultúrában. (Guardian)